DUHOVNA OBNOVA ZA DJECU I MLADE U TOMISLAVGRADU – BIBLIODRAMA

1555

U subotu, 11. listopada 2014., održana je duhovna obnova za djecu i mlade koju je vodila s. Zdravka Leutar, Klanjateljica Krvi Kristove iz Zagreba, a rodom iz naše župe. Bilo je to prekrasno popodne i večer za sve nas. Okupilo se nas dvadesetak djece i mladih, aktivnih u župi kao članovi dječjeg zbora, čitači i ministranti te smo radosno uvodnom pjesmom zazvali Duha Svetoga da nas on vodi u svim našim aktivnostima. S nama su bile i naše drage vjeroučiteljice, s. Jasminka i Kristina, i aktivno se uključile u sve aktivnosti koje su uslijedile.  Naš dragi župnik fra Velimir Bagavac također je s nama sudjelovao što nam se osobito svidjelo, a na završetku našeg susreta bio je i fra Mirko Bagarić.

Susret je započeo međusobnim upoznavanjem kroz naše predstavljanje i zadržavanje na vlastitom imenu – tko nam je dao ime, koliko ga volimo, jesmo li vezani za ime i sl. To nas je međusobno zbližilo i dalo jednu novu dimenziju razmišljanja o nama samima. Nakon toga nas je s. Zdravka vodila da zajednički otkrijemo cilj duhovne obnove, a to je da budemo ovo popodne što bliže Bogu i sebi, zapravo da u svjetlu Duha Svetoga spoznamo svoj svakodnevni hod. U tome nam je pomogla radionica koja se odnosila na naše svakodnevne aktivnosti i uloge koje smo si osvijestili kroz kontinuirano vodstvo i pratnju naše voditeljice. Sagledali smo sve svoje aktivnosti, vidjeli čega je previše, a čega premalo: analizirali smo svoje vrijeme učenja, slobodnih aktivnosti, molitve, provođenja na računalu, facebooku itd.  Nakon toga smo imali prilike analizirati aktivnosti i uloge drugih i dati im svoju povratnu informaciju. To nam je pomoglo da vidimo gdje smo, što nam nedostaje.

Zatim smo prešli na biblijski tekst o Marti i Mariji. Kroz metodu bibiliodrame zajednički smo radili na tekstu, osluškivali svoju vlastitu poruku, misao, riječ i rečenicu te to prikazivali na jedan vrlo kreativan način. Uglavnom smo se zadržali na riječima kako je Marija izabrala bolji dio jer je slušala Riječ Njegovu, ali su neki od članova grupe prepoznali sebe u svakodnevnim brigama i radu kao Marta. Naša skupina je puno više odabrala lik Marije nego Marte. Naše kreativne statue koje smo prikazivali na sceni pomogle su nam još dublje doživjeti tekst.

Susret smo završili izrađivanjem pozitivnih poticaja jedni drugima s čime možemo ići ponovo u svoju svakodnevnicu. Vrhunac naše obnove bila je sv. Misa koju smo zajedno slavili uz molitvu Gospodinu da nam pomogne u našem svakodnevnom hodu, zajedništvu s njim i jednih s drugima. Nahranjeni na Njegovoj gozbi susret smo završili i tjelesnom okrepom, koju je naš župnik za nas priredio.

Zahvalni dragom Bogu za ovaj prelijepi i poseban dan, poželjeli smo ponovno se naći na duhovnoj obnovi. Također smo zahvalni našem župniku koji nam je to omogućio i na osobit način s. Zdravki koja je odvojila vrijeme i radosno nas vodila u tajne biblijskog teksta i upoznavanja nas samih.

Marija i Barbara
Tomislavgrad, 17.10.2014.

Prethodni članakMEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA U DOMU „DRAGI BLIŽNJI“
Sljedeći članakDOPRINOS ASC KROZ BIBLIODRAMU HVALOSPJEVA LJUBAVI