SUSRET VODITELJA ZAJEDNICA KRVI KRISTOVE

1722

U subotu, 8. lipnja 2013., u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska 100, održan je susret voditelja Zajednica Krvi Kristove, na kojem je sudjelovalo 25 voditelja iz Hrvatske i BiH.

Na početku susreta, predsjednica Povjerenstva za Zajednice Krvi Kristove i Suradnike ASC s. Mara Matijević pozdravila je sve prisutne u želji da ovaj susret doprinese izgradnji “onog lijepog poretka stvari što ga je Božji Sin došao utemeljiti svojom Krvlju”. Zatim je s. Ana Marija Antolović, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove, uvela sudionike u temu susreta – Pomirenje.

Započela je meditacijomGolgote, povezujući svetkovinu Presvetog Srca Isusova i spomendan Srca Marijina, koji nas uranjaju u središte duhovnosti Krvi Kristove. Srce Isusovo i Marijino, ujedinjeni u ljubavi, otvaraju izvor Božjeg milosrđa i pomirenja svakom ljudskom srcu. Kako bismo i sami postali osobe pomirenja trebamo otvoriti svoja srca Božjoj ljubavi izraženoj u Krvi Kristovoj. S. Ana Marija je podsjetila na povijesni kontekst nastanka štovanja Krvi Kristove koji je vapio za pomirenjem među ljudima, što su prepoznale osobe otvorene Bogu, kao sv. Gašpar del Bufalo i sv. Marija De Mattias. Bit duhovnosti Krvi Kristove je pomirenje Boga i čovjeka, kao i ljudi međusobno. Osoba pomirenja, idući u Isusovu „školu“ i susrećući se s Njim, uspostavlja bliski odnos s Bogom te ispunjena Duhom Svetim postaje svjedokom pomirenja.

Nakon izlaganja s. Ane Marije i postavljenih poticajnih pitanja, slijedio je rad u manjim skupinama, gdje su sudionici međusobno izmijenili osobna iskustva i promišljanja na temu pomirenja. Dio toga su zatim podijelili u plenumu: pomirenje i oprost su Božji darovi, potrebno je prihvatiti cijelog sebe i svoju osobnu povijest kako bismo bili kadri prihvaćati druge; prihvatiti Božju riječ, biti ukorijenjeni u Bogu, budni i otvoreni, produbljivati duhovnost Krvi Kristove moleći njezinu snagu u svojim ograničenostima i nemogućnostima. Snagu za pomiriteljsko življenje crpimo iz Euharistije i predanja Bogu. Bitno je biti radostan kršćanin; moliti pomoć anđela čuvara osobe s kojom želimo graditi mostove pomirenja.

S. Mara Matijević i s. Ancilla Vukoja su nakon toga izvijestile o događanjima vezanim uz život i djelovanje Zajednica Krvi Kristove:

Riječ života, mjesečni prilog za oblikovanje molitvenih susreta ZKK – voditelji su vrednovali kao izvor radosti, poticajnu, korisnu i potrebnu, a osobito za bolesne članove Zajednica koji ne mogu sudjelovati na molitvenim susretima;

Kumstva – doprinosi za školovanje siromašne djece u Tanzaniji, i dalje su podržani;

Liturgijski kalendari – korištenje za liturgijski hod kroz svagdan, dogovor o potrebnom broju liturgijskih kalendara za pojedine zajednice;

Duhovne vježbe i duhovne obnove – 47 sudionika je sudjelovalo na duhovnim vježbama u ožujku o.g. u Podsusedu (voditeljice: s. Matija Pavić i s. Mara Matijević); duhovne obnove su ostvarene za članove Zajednica Krvi Kristove Nova Gradiška i St. Petrovo Selo (s. Karolina Miljak i s. Bernarda Krištić), Kongora i Široki Brijeg (s. Jadranka Obućina, s. Branka Gabrić i s. Renata Vukadin), Karlovac, Lovas, Osijek-Sv. Josip i Osijek-Sv. Petar i Pavao, Vukovar (s. Ancilla Vukoja) te Opuzen i Knin-Golubić i Knin-Vrpolje (s. Ancilla Vukoja i s. Mara Matijević).

Bdijenje u Ludbregu – subota uoči svetkovine Krvi Kristove (29./30. lipnja 2013.), prijave hodočasničkih autobusa, sugestije o ranijem početku te završetku s Euharistijskim ponoćnim slavljem kao krunom susreta za slijedeću godinu.

Susret je završen klanjanjem Presvetom Oltarskom sakramentu u kapelici samostana koje je animirala s. Jadranka Obućina.

Prethodni članakLJETNE RADIONICE U IVANCU
Sljedeći članakODRŽANE 7. LJETNE DUHOVNO-KREATIVNE RADIONICE