NOVI APOSTOLAT U NOVOJ ŠKOLI

1771

„Srž našeg obrazovanja je cjelovita ljudska formacija naše djece, jer su ona budućnost svake zemlje i nada Crkve!“ ( Bl. Ivan Pavao II.)

Od rujna ove godine svoja je vrata otvorila Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu. Veliki je to i milosni Božji dar koji nam je darovan po zauzetosti i pronicljivosti Karmelske provincije sv. oca Josipa pod vodstvom o. Vinka Mamića.

U školu je upisano svih osam razreda, a u svakom odjeljenju je 18 učenika što omogućuje kvalitetniju nastavu, poštovanje, njegovanje i razvoj djetetove individue te sukladno s time i razvoj stava o međusobnoj različitosti po kojoj društvo postaje bogatije i zanimljivije. Program po kojemu škola radi identičan je onome u državnim škola – program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, no osobitosti ipak postoje. Obrazovni su modeli u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, nadahnuti kršćanskom pedagogijom. Dan započinje i završava molitvom, a ono što se učenicima predlaže kao model i kriterij života jest Krist. Pomoć u otkrivanju projekata za koje ih je Bog stvorio te pomoć u kvalitetnom ostvarenju istih cilj je mladog i ambicioznog kolektiva škole. Posebnost škole su i strani jezici: uz engleski i njemački jezik koji se nude i u većini osnovnih škola, učenici imaju mogućnost učenja francuskog, talijanskog, latinskog i grčkog jezika.

Po polaganju mojih prvih redovničkih zavjeta u kolovozu, započela sam svoj apostolat upravo u toj školi. Radosna što sam dio ovog plodonosnog početka osjećam neizmjernu zahvalnost na darovanom povjerenju i mogućnosti toliko živog vraćanja na izvore, na nastajanje naše drage Družbe. Često sam u mislima sa svetom Majkom, nosi me njezin polet i njezina goruća želja baš za tim apostolatom. „Bacite nježni pogled na Isusa Raspetoga i zdušno radite za školu, za spasenje duša, za slavu njegove dragocjene Krvi…“ (p. 712)

Kao učiteljica razredne nastave podučavam četvrti razred koji je izuzetno veseo, maštovit, velikodušan i koji je pravo bogatstvo različitih darova. Nastojim kod prenošenja odgojno- obrazovnih sadržaja rabiti modele eksperimentalne, projektne nastave, nastave u prirodi, te što više međupredmetne korelacije i grupnoga rada kako bi sam proces učenja bio prihvatljiviji i zanimljiviji, a usvojeno gradivno spremnije za uporabu.

U školi, uz ravnatelja o. Vinka Mamića, kao vjeroučitelj djeluje o. Zlatko Pletikosić, te osim mene još jedna redovnica, s. Dijana Dolić, Školska sestra franjevka, a ostatak kolektiva su laici. I ta su mi nova poznanstva još jednom pokazala kako različitost karizmi zapravo spaja jer temelj je Jedan. „Iz naravi katoličke škole proizlazi jedan od najznačajnijih elemenata za njen odgojni koncept: sinteza kulture i vjere. Jer, znanje u svjetlu vjere postaje mudrost i životna vizija. U odgojnom konceptu katoličke škole nema odvojenosti između vremena za učenje i vremena za odgoj, između stjecanja znanja i rasta u mudrosti. Pojedinačna nastavna područja pružaju ne samo znanja koja treba steći nego i vrijednosti koje čovjek prihvaća, istine koje otkriva.“ Zahvalna Zaručniku što me brižno prati u mojim prvim koracima kao Klanjateljicu, zaključujem ovim riječima Kongregacije za katolički odgoj dok u mome biću raste snažan izazov da kao žena Crkve, kao „veleposlanica“ otkupljenja smjelo biram život (usp. Odredbe VS 2011., III.) gdje On to zaželi.