NOVI APOSTOLAT U NOVOJ ŠKOLI

1848

„Srž našeg obrazovanja je cjelovita ljudska formacija naše djece, jer su ona budućnost svake zemlje i nada Crkve!“ ( Bl. Ivan Pavao II.)

Od rujna ove godine svoja je vrata otvorila Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu. Veliki je to i milosni Božji dar koji nam je darovan po zauzetosti i pronicljivosti Karmelske provincije sv. oca Josipa pod vodstvom o. Vinka Mamića.

U školu je upisano svih osam razreda, a u svakom odjeljenju je 18 učenika što omogućuje kvalitetniju nastavu, poštovanje, njegovanje i razvoj djetetove individue te sukladno s time i razvoj stava o međusobnoj različitosti po kojoj društvo postaje bogatije i zanimljivije. Program po kojemu škola radi identičan je onome u državnim škola – program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, no osobitosti ipak postoje. Obrazovni su modeli u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, nadahnuti kršćanskom pedagogijom. Dan započinje i završava molitvom, a ono što se učenicima predlaže kao model i kriterij života jest Krist. Pomoć u otkrivanju projekata za koje ih je Bog stvorio te pomoć u kvalitetnom ostvarenju istih cilj je mladog i ambicioznog kolektiva škole. Posebnost škole su i strani jezici: uz engleski i njemački jezik koji se nude i u većini osnovnih škola, učenici imaju mogućnost učenja francuskog, talijanskog, latinskog i grčkog jezika.

Po polaganju mojih prvih redovničkih zavjeta u kolovozu, započela sam svoj apostolat upravo u toj školi. Radosna što sam dio ovog plodonosnog početka osjećam neizmjernu zahvalnost na darovanom povjerenju i mogućnosti toliko živog vraćanja na izvore, na nastajanje naše drage Družbe. Često sam u mislima sa svetom Majkom, nosi me njezin polet i njezina goruća želja baš za tim apostolatom. „Bacite nježni pogled na Isusa Raspetoga i zdušno radite za školu, za spasenje duša, za slavu njegove dragocjene Krvi…“ (p. 712)

Kao učiteljica razredne nastave podučavam četvrti razred koji je izuzetno veseo, maštovit, velikodušan i koji je pravo bogatstvo različitih darova. Nastojim kod prenošenja odgojno- obrazovnih sadržaja rabiti modele eksperimentalne, projektne nastave, nastave u prirodi, te što više međupredmetne korelacije i grupnoga rada kako bi sam proces učenja bio prihvatljiviji i zanimljiviji, a usvojeno gradivno spremnije za uporabu.

U školi, uz ravnatelja o. Vinka Mamića, kao vjeroučitelj djeluje o. Zlatko Pletikosić, te osim mene još jedna redovnica, s. Dijana Dolić, Školska sestra franjevka, a ostatak kolektiva su laici. I ta su mi nova poznanstva još jednom pokazala kako različitost karizmi zapravo spaja jer temelj je Jedan. „Iz naravi katoličke škole proizlazi jedan od najznačajnijih elemenata za njen odgojni koncept: sinteza kulture i vjere. Jer, znanje u svjetlu vjere postaje mudrost i životna vizija. U odgojnom konceptu katoličke škole nema odvojenosti između vremena za učenje i vremena za odgoj, između stjecanja znanja i rasta u mudrosti. Pojedinačna nastavna područja pružaju ne samo znanja koja treba steći nego i vrijednosti koje čovjek prihvaća, istine koje otkriva.“ Zahvalna Zaručniku što me brižno prati u mojim prvim koracima kao Klanjateljicu, zaključujem ovim riječima Kongregacije za katolički odgoj dok u mome biću raste snažan izazov da kao žena Crkve, kao „veleposlanica“ otkupljenja smjelo biram život (usp. Odredbe VS 2011., III.) gdje On to zaželi.

Prethodni članakNATJECANJE „POKAŽI SVOJ TALENT“
Sljedeći članakROĐENDANSKO SLAVLJE ČLANICE ZAJEDNICE KRVI KRISTOVE