GOZBA LJUBAVI, ZAJEDNIŠTVA I PRIJATELJSTVA

1566

Kuća bl. Alojzija Stepinca u Brezovici 27. travnja bila je domaćin susreta pod nazivom »Gozba ljubavi«, koji je okupio korisnike nekoliko zagrebačkih ustanova koje skrbe za djecu s različitim teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom kao i korisnike ove Caritasove kuće.

Gozba ljubavi ima za cilj promicati poštivanje cjelovitosti i dostojanstva ljudske osobe bez obzira na vrstu i težinu oštećenja njezinog zdravlja. Organizator susreta je Zaklada »Marija De Mattias« sestara Klanjateljica Krvi Kristove koja već pet godina uspješno organizira ove susrete u suradnji s Kućom za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i intelektualnim teškoćama »Bl. Alojzije Stepinac«.

Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Odilon Singbo, župni vikar u Župi sv. Marka Križevčanina u Selskoj cesti, a pjevanje su animirali bogoslovi iz Samostana sv. Franje na Kaptolu.

Velečasni Odilon odmah je privukao pozornost sudionika susreta svojom pojavom budući da je porijeklom iz daleke Afrike. U homiliji je naglasio važnost vjere u Isusa pravoga Boga i Čovjeka te da se odazivamo na njegov poziv na Euharistiju – istinsku gozbu ljubavi – na koju su pozvani svi ljudi, bez obzira na boju kože i druge razlike. Ono što je važno jest životom nastojati ugoditi Bogu, živjeti po njegovim zapovijedima, a za svoje slabosti se kajati te u sakramentu pomiranja od Boga tražiti oproštenje.

Tijekom propovijedi, koja je zapravo bila razgovor između propovjednika i okupljene djece, posebno se istaknuo mali R. koji je pred svima pokazao da je doista spreman sljedeće nedjelje primiti prvu svetu pričest. R. je, naime, razgalio okupljene kada je u zabavnom dijelu susreta, bez pripreme i izvan predviđenog programa, otpjevao pjesmu »Da te mogu pismon zvati«.

U zabavnom dijelu susreta nastupili su i korisnici Kuće sv. Vinka Paulskog u Oborovu s igrokazom i pjesmom. Njih je prethodno najavila voditeljica susreta s. Ljubica Radovac koja je zahvalila svima koji su se odazvali na ovu Gozbu ljubavi, a to su bile sljedeće ustanove: Kuća Caritasa Sisačke biskupije za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem »Sv. Vinko Paulski« u Oborovu, Centar za odgoj i obrazovanje »Goljak«, Centar za odgoj i obrazovanje »Slava Raškaj« te korisnici i djelatnici Kuće domaćina ovoga susreta.

»Kroz ova druženja u duhu kršćanske vjere i ljubavi pružamo sudionicima priliku doživjeti jednostavne stvari koje sve usrećuju, a to su – prijateljstvo, zajedništvo i ljubav«, izjavila je između ostaloga voditeljica susreta s. Ljubica te podsjetila na povijest održavanja susreta: »Gozbe ljubavi Povjerenstvo za socijalno karitativno djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove je počelo organizirati 2001. godine. Prvih godina susreti su održavani u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, a zatim nekoliko puta u Kući sv. Vinka u Oborovu te u Centru za odgoj i obrazovanje Prekrižje. Posljednjih pet godina u Brezovici organiziramo jedan susret godišnje. Na susrete redovito pozovemo sve centre za odgoj i obrazovanje s područja Grada Zagreba.«

Sve sudionike susreta, među kojima su bili i volonteri salezijanske mladeži, srdačno su pozdravili regionalna poglavarica sestara Klanjateljica Krvi Kristove Ana Marija Antolović i voditelj Kuće bl. Alojzija Stepinca gospodin Zoran Kljajić.

Da je Isus, naš Gospodin, i danas rado među malenima – posebice među djecom s raznim tjelesnim i intelektualnim oštećenjima – potvrdio je i ovaj susret.

Prethodni članakSVETA MARIJA DE MATTIAS (1805. – 1866.) SLAVIMO DESETU OBLJETNICU KANONIZACIJE 2003. – 2013.
Sljedeći članakZLATNA HARFA U MOSTARU