PJESNIČKO GOSTOVANJE S. TOMISLAVE KATE ĆAVAR

1387

Pučko otvoreno učilište Kutina u utorak 10. travnja predstavilo je knjigu pjesama s. Tomislave Kate Ćavar Ljubav nikad ne prestaje, objavljenu kao spomen na 25. obljetnicu njezina zavjeta. Zajednički su je objavili Sestre Klanjateljice Krvi Kristove i Izdavački centar Zajedništvo iz Zagreba., grada gdje autorica danas živi i radi.

Knjiga donosi 48 razmišljanja naslovljenih psalmima i poslanicama, a nakon čije bi se svake pojedine ispovjedne rečenice mogao napisati mali esej. Iznenađuje životnošću i uključuje prekapanje po vlastitom životu, što prisiljava i čitatelja da i sam pronađe odgovor na pitanje – gdje smo to zapeli kao ljudi?. Tako je preporučujući knjigu javnostizaključila prof. Darinka Netopil, autorica vrlo analitičkog pogovora knjizi. Kutina je u životu s. Tomislave treće, ali iskustvom, kako je brojno okupljenima, osjetilo se s razlogom vidno uzbuđena rekla – vrlo značajno mjesto. U njemu je na duhovnom polju u župi počela djelovati točno prije dva desetljeća. Bila je i vjeroučiteljica te profesorica hrvatskoga jezika u dvije osnovne škole. Godine 1995. godine Ogranak Matice hrvatske Kutina predstavio joj je pjesnički prvijenac Biljeg krvi, a do danas zbirka je doživjela i treće izdanje. Stihove iz nove zbirke Ljubav nikad ne prestaje interpretirali su učenici – pripravnici za krizmu OŠ Vladimira Vidrića: Tin Zvonar, Lovro Ivandić, Emaulel Glešić, Viktorija Trupeljak, Helena Lujanović i Krešimir Vdović. U glazbenom dijelu nastupio je Mislav Babić učenik II. razreda kutinske Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula. Voditelj predstavljanja knjige bio je kutinski poblicist i novinar, inače prije 17 godina i kao predsjednik Ogranka Matice hrvatske promotor prve knjige s.. Tomislave. Ovom prigodom podsjetio je na dan rođenja pjesnika Đuru Sudetu (Stara Plošćica u Moslavini, 10. travnja 1903 – Koprivnica 30. travnja 1927) Uz izvrsno prihvaćenu poeziju s.Tomislave bio je to i zavičajni spomen Sudetinom stihu duboke vjerske odanosti.

U promicanju duhovnih vrijednosti moslavačkog kraja spomenuta je i 125. obljetnica od redovničkog zavjeta u Družbi Sinova Bezgrješne brata brata Ivana Bonifacija Pavletića, prvotnim zvanjem postolara Zbjegovače. Inače za njega do svetosti činjena plemenita djela vodi se postupak za proglašenje blaženim.