GODINA VJERE

1719

Povodom 50. obljetnice otvorenja Drugoga vatikanskog ekumenskog koncila i otvorenja Godine vjere na Trgu sv. Petra, nekoliko Klanjateljica iz međunarodne zajednice u Rimu imala je priliku nazočiti tome povijesnom trenutku.

Tijekom propovijedi za vrijeme euharistijskog slavlja, 11. listopada, papa Benedikt XVI. predstavio je Godinu vjere kao hodočašće u pustinjama suvremenoga svijeta, na koje valja ponijeti sa sobom samo ono najbitnije, dakle: ni štapa, ni vreće, ni kruha, ni novca, ni dvije haljine, upravo kao što Gospodin veli apostolima šaljući ih u misiju, samo Evanđelje i vjeru Crkve, čiji su svijetli izraz Dokumenti II. vatikanskog koncila, kao što je i Katekizam Katoličke crkve.

Zbog dramatičnog vjerskog stanja u svijetu, gdje je Bog nestao s ljudskog obzorja, Papa smatra da je najvažnije, poglavito u ovoj značajnoj prigodi, u čitavoj Crkvi obnoviti pozitivnu napetost, želju da se suvremenom čovjeku iznova naviješta Krist. Ako Crkva predlaže novu Godinu vjere i novu evangelizaciju, to nije zato da bi odala priznanje nekoj obljetnici, već zbog toga, jer je to potrebno, čak i više nego li prije 50 godina, pojasnio je Sveti Otac u propovijedi i primijetio kako se tijekom proteklih desetljeća “duhovna pustinja” proširila. Nazočnost carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. i primasa anglikanskog zajedništva Rowana Villiamsa na euharistijskom slavlju potvrđuje otvorenost latinske Crkve za dijalog, međusobno poštovanje i želju za sve prisutnijom novom evangelizacijom. Sveti Otac je Godinu vjere na poseban način povjerio Djevici Mariji kao zvijezdi koja svijetli na putu nove evangelizacije.

Veliku podršku Benediktu XVI. dala je Katolička akcija organizirajući povorku sa svijećama u spomen na II. vatikanski koncil i otvorenje Godine vjere. Papa je istaknuo kako je Božja dobrota jača od ljudskog grijeha i pozvao je na pouzdanje u Gospodina. Na kraju je podsjetio na riječi Ivana XXIII., iz govora koji je ostao poznat kao “govor o mjesecu”, te rekao da su one nezaboravne, pune pjesništva, dobrote, da su to riječi srca. Napomenuvši pritom da ih se – kako je rekao – usuđuje posvojiti, svima je nazočnima rekao: Idite kući, poljubite svoju djecu i recite im da je to od Pape.

Mi nemamo djecu, ali imamo jedna drugu, ljude i mjesta kojima nas Bog šalje. Stoga vam prenosimo ovaj Papin poljubac, a vi ga u iskrenoj i poniznoj vjeri nosite dalje kao njegov blagoslov.

Prethodni članakJUNIORSKI SUSRET U PODSUSEDU
Sljedeći članakDUHOVNA OBNOVA U LIVNU