DUHOVNA OBNOVA U LIVNU

1816

U subotu, 27. listopada 2012., u samostanu sestara Služavki Malog Isusa u Livnu održana je duhovna obnova za članove Zajednice Krvi Kristove kao i štovatelje Krvi Kristove iz Kongore i Širokog Brijega.

Susret je započeo u 9.00 a završio u 17.30, a sudjelovale su 43 osobe. Duhovnu obnovu na temu “Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!”(Mk 9,24) animirale su s. Branka Gabrić, s. Renata Vukadin i s. Jadranka Obućina, Klanjateljice Krvi Kristove.

Susret je započeo liturgijskom molitvom Božanskog časoslova koju je animirala s. Branka. Zatim je s. Jadranka održala izlaganje “Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!” ističući da vjerovati znači čuti Isusovu riječ, potvrditi je, sačuvati i slijediti. Godina vjere darovana nam je da se zapitamo kome ja to vjerujem te produbimo svoju vjeru čitanjem Svetog pisma kao i Katekizma Katoličke Crkve kako nam je to preporučio Sveti Otac u svom apostolskom pismu Vrata vjere, rekla je s. Jadranka. Vjera u jednoga i trojedinoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, najveće je otajstvo naše vjere. Pozvani smo na dioništvo života Presvetog Trojstva. Taj savez i dioništvo moguće je ostvariti oslonjenošću i povjerenjem u Boga te težnjom dara ljubavi, zaključila je s. Jadranka.

Pokorničko bogoslužje je vodio i euharistijsko slavlje predslavio fra Marko Ešegović, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Nakon objeda članovi ZKK razgledavali su Franjevački muzej i galeriju Gorica (Livno) kao i crkvu sv. Petra i Pavla. Posjetitelji su bili oduševljeni stalnim postavom slika bosansko-hercegovačkog i hrvatskog slikara Gabrijela Jurkića koji u Franjevačkom samostanu na Gorici provodi posljednje godine svog života, i franjevcima je ostavio vrijedne umjetničke slike te tisuće crteža.

U popodnevnim satima program je nastavljen meditacijom pod nazivom Vjeruješ li?, koju je pripremila s. Renata. Uz pomoć glazbe, slika i pisane riječi sudionici su pokušali ući u dublji odnos s Isusom i preispitati svoju vjeru. Isus u meditaciji postavlja pitanje svakome osobno – Vjeruješ li? Vjeruješ li da u olujama života ja upravljam kormilom tvoje lađe? Vjeruješ li da je moja ruka uvijek, ali baš uvijek otvorena za tebe i ispružena prema tebi? Vjeruješ li da ništa ne znači dati život za čitav svijet ako prezreš život i najneznatnijeg bića? Ova i druga pitanja koje je Isus preko meditacije uputio, sudionici su osjetili da dotiču dubine njihova bića i izazivaju odgovor kojim i završava prezentacija Vjerujem Gospodine, pomozi mojoj nevjeri!

Susret je nastavljen Klanjanjem Presvetom Oltarskom sakramentu u kapeli samostana, a duhovna obnova je završena zajedničkim osvrtom sudionika.