OPROŠTAJ U SINDELFINGENU

1740

U nedjelju, 16. srpnja 2017., u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Sindelfingen bio je oproštaj od sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje su kroz 28 godina kao pastoralne suradnice djelovale u toj Misiji kao zaposlenice biskupije Rottenburg-Stuttgart (nakon ukidanja Hrvatske katoličke misije Sindelfingen od nje su nastale tri Hrvatske katoličke zajednice: Sindelfingen, Leonberg i Herrenberg).

Sestre su na poziv fra Ante Bilića, tadašnjeg voditelja Hrvatske katoličke misije, došle u Sindelfingen 1. rujna 1989. godine, a Ugovor s biskupijom Rottenburg-Stuttgart prestaje vrijediti 31. kolovoza 2017.

Euharistijsko je slavlje predslavio vlč. Ivica Komadina, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj, zajedno sa župnikom fra Ivicom Ercegom i vlč. Matom Puljićem, župnikom Janjine na Pelješcu. U homiliji je vlč. Komadina istaknuo plodan rad i mnogostruku djelatnost sestara u hrvatskim katoličkim zajednicama kroz nepuna tri desetljeća. Zahvalio je sestrama za prisutnost i nesebično darivanje u mnogim djelatnostima. Također je izrazio žaljenje što je svake godine sve manje sestara u hrvatskim katoličkim zajednicama i misijama te preporučio vjernicima da mole na tu nakanu. Svoju je homiliju završio riječima irskoga blagoslova, iz pisma koje mu je za tu prigodu uputio vlč. Paul Hilderbrand, domkapitular biskupije Rottenburg-Stuttgart:

„Neka put bude uvijek ispred tebe.
Neka vjetar bude uvijek iza tebe.
Neka ti sunce grije lice
i kiša nek meko natapa tvoja polja.
Dok se opet ne sretnemo,
neka te Bog drži na dlanu svoje ruke.“

Pri kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale u ime pastoralnih vijeća iz Sindelfingena, Leonberga i Herrenberga s. Rozariji Ćurić i s. Mirjani Juranović, sadašnjim pastoralnim suradnicama, uputio je Stjepan Cvitković, predsjednik Pastoralnog vijeća u Sindelfingenu.

Sestre su također prigodnim riječima izrazile zahvalnost Bogu i zajednicama u kojima su djelovale.

S. Cecilija Milković, zamjenica regionalne poglavarice, obratila se u ime sestara Klanjateljica Krvi Kristove svima prisutnima podsjetivši i na imena sestara koje su kroz punih 28 godina živjele i pastoralno djelovale u Hrvatskim katoličkim zajednicama na području Sindelfingena. To su: s. Ancilla Vukoja, s. Anđelka Šteko, s. Bernardeta Tomić, s. Marija Marković, s. Marija Pranjić, s. Mara Matijević, s. Rozarija Ćurić, s. Bogoljuba Jurič, s. Emanuela Škarica i s. Mirjana Juranović. Sestra Cecilija zahvalila je Bogu za mogućnost djelovanja sestara u tim zajednicama. Zahvalila je vjernicima, svim voditeljima zajednica te sadašnjem župniku za suradnju i zajednički rad za dobro Hrvata koji su u Njemačkoj pronašli svoju novu domovinu. Posebno je stavila na srce potrebu molitve za nova duhovna zvanja u Crkvi.

Prigodnu je riječ uputio i župnik fra Ivica Erceg zahvalivši sestrama za njihovu prisutnost i djelovanje. Zahvalio je i vlč. Ivici Komadini za predvođenje euharistijskog slavlja. Nakon mise svi nazočni pozvani su u prostorije zajednice na domjenak.

s. Mirjana Juranović

Prethodni članakXXI. VRHOVNI SABOR ASC DRUŽBE
Sljedeći članak9. LJETNI KAMP U CENTRU „SANGUIS CHRISTI“ NA OLIBU