DAN ZAKLADE “MARIJA DE MATTIAS”

2377

U subotu 3. prosinca 2016. u dvorani Tribine grada Zagreba obilježena je 9. godišnjica osnutka Zaklade MDM.

Aktivnosti Zaklade u 2015. i 2016. prikazala je s. Cecilija Milković, voditeljica razvoja Zakladina programa. Istaknula je da Zaklada „svojim radom i otvorenošću za nove oblike prisutnosti postaje sve prepoznatljivija. Za socijalno, humanitarno i duhovno djelovanje te odgojno-obrazovni rad koristi razne metode i oblike rada (duhovne obnove, kreativne radionice, seminare).“ Spomenula je Bibliodramu kao inovativnu metodu rada, čiji je projekt prve edukacije za voditelje na našim područjima (2011.-2013.) podržala sama Zaklada. Uz to su prikazane i druge Zakladine aktivnosti. S. Cecilija je zahvalila podupirateljima, čijim odricanjem je moguće ostvariti sve navedeno, a zahvalila je i s. Ljubici Radovac, donedavnoj voditeljici programa, koja je oživjela djelovanje Zaklade.

Zaklada i ove godine stipendira 20 studenata slabijeg imovinskog stanja s područja Hrvatske i BiH. S. Anita Ferketin, upraviteljica Zaklade MDM, uručila je nazočnim studentima odluke o stipendiji, a u ime stipendista riječ zahvale izrekla je studentica medicine Branimira Zujić. Zahvalila je za potporu dobrih ljudi koja im olakšava studij te da će dobrim rezultatima nastojati opravdati njihova očekivanja.

Sami program obogatio je ženski vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca pod ravnanjem profesorice Nade Peček, čije su izvedbe svjetovnih i duhovnih skladbi na zavidnoj umjetničkoj visini, što dokazuju i brojne nagrade.

Na kraju programa, učenici osnovnih škola I. K. Sakcinskog i Tina Ujevića iz Ivanca i Salinovca izveli su scenski prikaz „Odvažna žena Marija De Mattias“, koji su napisale i scenski osmislile vjeroučiteljice Nataša Roginek i s. Marija Bilanović. Scenske prijelaze obilježio je učenik Petar Poljak sviranjem na klaviru.

S. Cecilija je na kraju zahvalila voditeljici programa Ivani Hajder, svim izvođačima te nazočnim prijateljima i podupirateljima: „Danas nas je okupila želja da svatko nešto malo učini za one najpotrebnije. To je više od altruizma, to je kršćanska ljubav i nutarnja potreba da dio sebe i svoga žrtvujemo za druge.“

Nakon programa gosti su mogli kupiti puno lijepog i korisnog iz kreativnih radionica sestara Klanjateljica i volontera Zaklade, a mogli su se pridružiti broju podupiratelja koji ovo djelo pomažu kako financijski tako i duhovno. Sv. Marija De Mattias potiče: „Potrebna je čista nakana u svemu što činimo. Nemojmo se umoriti čineći dobro.“

S. Cecilija Milković
Zagreb, 5. 12. 2016.

Prethodni članakDUHOVNA OBNOVA ZA MLADE NA POČETKU DOŠAŠĆA
Sljedeći članakDUHOVNA OBNOVA U BJELOVARU