DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE NA POČETKU DOŠAŠĆA

3084

U subotu, 26. studenoga 2016., u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska 100, održana je duhovna obnova za srednjoškolce, studente i radničku mladež. Duhovnu obnovu vodile su sestre Klanjateljice Krvi Kristove, s. Olivera Šapina i s. Melita Petra Kraševac, te Misionar Krvi Kristove p. Davor Lukačević.

Susret je započeo pjesmom i molitvom te upoznavanjem sudionika nakon čega je uslijedilo predstavljanje teme susreta: Gospodin koji dolazi! Zajedno smo promišljali na temu budnog slušanja i osluškivanja Božjeg dolaska ovog adventa i dijelili osobna iskustva slušanja Božje Riječi. Zaključili smo da svako naše iskustvo slušanja Božje riječi i odgovora na tu Riječ u nama rađa mirom, radošću i zahvalnošću te potrebom za aktivnim prenošenjem Radosne vijesti onima kojima nas Bog šalje. Onaj tko uistinu čuje Božju Riječ u tišini svoga srca, ne može ostati pasivan, već poput Marije hititi i podijeliti tu unutarnju radost s bližnjima.

U osobnom radu sudionici su imali priliku u tišini kapelice promišljati nad sljedećim pitanjima:

Osluškuj: koja je tvoja najdublja želja?
Koja je tvoja lažna želja koju slijediš, a nema sjaja?
Postoji li u tvom životu osoba koja ti pokazuje put do Isusa?
Postoji li u tvojoj župi ili tvome životu zajednica uz koju trebaš prionuti još više?
Koji je tvoj životni cilj?

Nakon osobnog rada i kratkog osvrta na isti, uslijedio je rad na biblijskom tekstu Lk 10,38-42. Promatrajući biblijske likove dviju sestara Marte i Marije i njihovih karakternih osobina, prepoznali smo se u osobinama koje sami posjedujemo te molili Gospodina da nam ovog adventa kroz dobre odluke i odricanja od vlastitih užitaka pomogne oblikovati karakter u skladu s Božjom voljom i onim što Bog od nas očekuje. Izrazili smo želju za dovođenjem u ravnotežu kontemplacije i akcije u našim životima.

U radu u skupinama scenski smo osmislili, a potom i prikazali biblijski tekst u svjetlu današnjice. Marta i Marija danas, kako smo nazvali ovaj dio rada, izmamile su obilje smijeha. Želeći duhovno ojačati za adventski hod bliže Isusu, pristupili smo sakramentu. Sudjelovali smo također u klanjanju i Svetoj Misi koje je vodio Misionar Krvi Kristove p. Davor Lukačević.

Zahvalni smo svima koji su nam omogućili ovo druženje, spomenuli smo se u svojim molitvama dobročinitelja, onih koji su otvorili vrata svoga srca te onih koji su  nas primili i svih onih kojima nas Gospodin šalje. Neka ovo vrijeme budnog osluškivanja Isusovih koraka u našem životu bude i vrijeme našeg približavanja Isusu u svim potrebitima.

s. Melita Petra Kraševac
Zagreb, 27. 11. 2016.

Prethodni članakKAKO SE NOSITI S GUBITKOM?
Sljedeći članakDAN ZAKLADE “MARIJA DE MATTIAS”