NA GROBOVIMA NAŠIH MUČENICA VJERE

3723

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice smrti sv. Marije De Mattias, Vrhovna uprava Klanjateljica Krvi Kristove odlučila je da se tri sestre koje su umrle izvan Družbe ponovo uvrste u popis članica i njihova imena upišu u Nekrologij. Među njima su dvije Hrvatice, Josipa Nevistić i Eulalija Kulier, ubijene neposredno nakon II. svjetskog rata. Prema svjedočanstvima osoba koje su ih poznavale i zapisale sjećanja o njihovoj pogibiji, možemo ih smatrati mučenicama vjere.

Regionalna uprava Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb tim je povodom pozvala sestre Regije na organizirani posjet njihovim grobovima. U subotu, 5. studenoga 2016., u crkvi Uzašašća Gospodinova u Ruševu, župnik vlč. Milan Klobučar slavio je Euharistiju uz sudjelovanje 40-tak sestara i nekolicine župljana.

Slijedio je put do Djedine Rijeke i pohod grobu sestre Josipe Nevistić koja je u tom kraju prije 70 godina (početkom listopada 1946.) podnijela mučeničku smrt. Povorka Klanjateljica i vjernika krenula je molitvom i pjesmom od kapelice, gdje je sestra Josipa davnih godina (1945.-1946.) evangelizirala i slavila Boga, prema njenom grobu u koji su je mještani s ljubavlju i zahvalnošću pokopali.

Nakon zajedništva i okrepe, koju su pripremili mještani Djedine Rijeke, sestre su krenule u Pleternicu gdje je pokopana sestra Eulalija Kulier. Od svetišta Gospe od suza do groblja, u povorci uz pjesmu i molitvu, zajedno sa župnikom vlč. Antunom Ćorkovićem, došle smo do groba mučenice sestre Eulalije, koja je ubijena početkom ožujka 1947. Poslušale smo zapis o njezinu životu i svjedočanstvo o mučeništvu te zajedno molile.

V.A./T.Ć.
Zagreb, 7. 11. 2016.

Prethodni članakODRŽAN 8. NACIONALNI SUSRET DJELATNIKA I SURADNIKA U PASTORALU ROMA
Sljedeći članakKNJIŽEVNA VEČER U BIHAĆU