SESTRE KLANJATELJICE PROSLAVILE BLAGDAN SV. GAŠPARA DEL BUFALA

1738

Zajednica sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Sarajevu, 21. listopada 2015. proslavile su blagdan svetog Gašpara del Bufala, utemeljitelja Družbe Misionara Predragocjene Krvi i nadahnitelja Družbe Klanjateljica Krvi Kristove. Svetu misu u kapeli samostana Krvi Kristove slavio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, a suslavio je vlč. Mario Ćosić, ravnatelj Katoličkoga školskog centra „Sv. Josip” u Sarajevu.

Sestrama Klanjateljicama: Emanueli, Bogoljubi, Marcijani i Jadranki pridružile su se i studentice koje od ove jeseni stanuju u sestarskoj kući tijekom svoga studija.

Oslanjajući se na misni odlomak iz Evanđelja po Luki, u kojem Isus na sebe primjenjuje riječi iz Knjige proroka Izaije: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima…“, biskup Sudar je u prigodnoj propovijedi kazao da su se na Isusu sasvim ispunile ove riječi Svetog Pisma jer je Isus središnja figura, Božji poslanik, sam Bog koji je došao otkupiti čovjeka odnosno čovječanstvo.

Govoreći o sv. Gašparu del Bufalu, rođenom u Rimu 1786. godine, biskup Sudar je istaknuo da se i na ovom svecu pokazalo kako Bog ostvaruje svoj božanski naum preko ljudi spremnih prepustiti se vodstvu Božje milosti. Spomenuo je da su ovom svecu roditelji dali tri imena prema trojici mudraca Gašparu, Melkioru i Baltazaru što će na neki način i usmjeriti njegov životni put. Rekao je da je na osobit način štovao sv. Franju Ksaverskog jer je kao dječak ozdravio od teške bolesti očiju nakon što se majka utekla u zagovor ovom svecu. Istaknuo je da je sv. Gašpar već kao dječak gajio ljubav prema muci Isusovoj i prema siromasima i da je kao svećenik na osobit način štovao Krv Kristovu te osnovao Družbu Misionara Krvi Kristove. Dodao je da je Marija De Mattias, potaknuta riječima sv. Gašpara, osnovala družbu Klanjateljica Krvi Kristove. Potaknuo je sestre Klanjateljice da rastu u ljubavi prema Krvi Kristovoj po kojoj je čovjek otkupljen.

Nakon Mise sestre Klanjateljice su biskupu Sudaru pokazale svoju temeljito obnovljenu kuću. Biskup Sudar je sa zanimanjem razgledao cijelu zgradu pa tako i prostor u kojem su smještene studentice te porazgovarao s njima. Pohvalivši projektanta i izvođače te osobito s. Emanuelu koja je vodila radove, izrazio je lijepo mišljenje i o novom vitraju u kapeli na kojem je prikazan kalež i kapi Krvi Kristove koje ujedinjuju nebo i zemlju, cijeli svemir, a prema kojoj su uzdignute ruke molitelja, na osobit način sestara Klanjateljica. Vitraj je dar hrvatskog misionara u Main-Taunus/Hochtaunusu kraj Frankfurta fra Marinka Vukmana, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Split. Naslikala ga je arhitektica Aleksandra Poloni, a izradio akademski slikar Anto Mamuša. Biskup Sudar se zadržao kod sestara na večeri i ugodnom razgovoru.

Samostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Sarajevu pripada Regiji Zagreb, a osnovan je 1971. godine. Sestre Klanjateljice su godine 1988. kupile jednu obiteljsku kuću na Koševskom brdu koju su tijekom 2014. i 2015. godine temeljito obnovile zahvaljujući financijskoj potpori katoličkih dobrotvornih organizacija iz inozemstva. Osim samostana u kući je od jeseni 2015. godine smješteno deset djevojaka koje najvećim dijelom studiraju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. (kta)

Sarajevo, 24. listopad 2015.
Izvor: KTA

Prethodni članakSVETI GAŠPAR DEL BUFALO
Sljedeći članakDANI CRKVENE GLAZBE: LITURGIJSKA GLAZBA VREMENA DOŠAŠĆA