VELIKE IGNACIJANSKE DUHOVNE VJEŽBE U IVANCU

2312

Na blagdan Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza 2015., završile su ignacijanske velike duhovne vježbe u trajanju od mjesec dana, u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu. Voditelj duhovnih vježbi bio je isusovac p. Nikola Stanković, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, a donedavno i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u Zagrebu. U duhovnim vježbama sudjelovale su tri laikinje: Gorana Kelam, Ljubica Tabak i Ružica Balić te nas tri sestre: Lucija Bijelić, Ivana Husnjak i Sunčica Kunić, a u prvom tjednu s nama su bile s. Magdalena Šokić i s. Laura Cukar.

Isus je odabrao trojicu učenika, poveo ih na brdo Tabor i u događaju Preobraženja pokazao im svoju slavu da učvrsti njihovu vjeru i pripremi ih za događaje koji će uslijediti na drugom brdu, na Golgoti. Poput Petra, Jakova i Ivana, i mi smo se kroz mjesec dana osjećale pozvane i privilegirane boraviti do Gospodinovih nogu, slušati njegov glas i razmatrati otajstva njegova života. Preko voditelja, p. Nikole, koji je zajedno s nama osluškivao poticaje Duha Svetoga i usmjeravao nas u promišljanjima, Otac nam je objavljivao slavu svoga ljubljenog Sina, a u njegovu predanju volji Očevoj do smrti na križu i mi smo upoznavale Očevu ljubav prema Sinu, i svakome od nas, sinovima i kćerima u Sinu. Taj nas je Očev glas pozivao da Krista učinimo središtem vlastita života, a njegov život i djelovanje da nam budu trajni uzor za nasljedovanje u svakoj našoj molitvi i djelovanju.

U prvom tjednu razmatrali smo o duhovnom hodočašću, stvaranju svijeta, prvom grijehu te o svojim osobnim grijesima. Taj smo prvi tjedan okrunili slavljem sakramenta pomirenja. Drugi tjedan proveli smo u razmatranju Kristova života od utjelovljenja do svečanog ulaska u Jeruzalem. Osuda nevinog Bogočovjeka Isusa, njegova muka, smrt i pokop bile su teme o kojima smo promišljali u trećem tjednu duhovnih vježbi, a četvrti tjedan slavili smo otajstvo uskrsnuća Gospodinova. Na kraju, promišljale smo o divnim djelima Božje ljubavi kroz povijest spasenja, a na poseban način u svojim životima.

Zahvalne smo Gospodinu za ovo darovano vrijeme i sve milosti koje smo od Njega primile. Zahvalne smo osobama koje su nam to omogućile: regionalnoj poglavarici s. Ana Mariji Antolović i članicama regionalne uprave, našoj odgojiteljici s. Bernardi Krištić te p. Nikoli Stankoviću koji je izdvojio svoje dragocjeno vrijeme i posvetio ga nama. Posebno smo zahvalne sestrama zajednice u Ivancu koje su podnijele svu žegu ovih dana i svojom brižnom, sestrinskom ljubavlju pazile da nam ništa ne nedostaje, a u isto su vrijeme svojim molitvama i zanimanjem pratile naše korake

Osjećamo i vjerujemo da ćemo sada obnovljena duha, obogaćene i osnažene iskustvom divljenja, jer vidjesmo slavu njegovu, i mi moći radosne trčati uskrsne utrke noseći svima radosnu vijest spasenja.

s. Lucija Bijelić, s. Ivana Husnjak i s. Sunčica Kunić

Prethodni članakSLAVLJA KLANJATELJICA U REGIJI ZAGREB
Sljedeći članak20. KOLOVOZA 1866. U RIMU UMRLA JE SV. MARIJA DE MATTIAS