POSVEĆENA ŽUPNA CRKVA SV. VIDA U VIDOVICAMA

3524

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posvetio je u četvrtak, 23. listopada 2014. župnu crkvu sv. Vida u Vidovicama kod Orašja u Bosanskoj Posavini i u oltar ugradio relikvije bl. Alojzija Stepinca. U prepunoj crkvi kardinal Puljić je slavio Euharistiju u zajedništvu s biskupom kotorskim mons. Ilijom Janjićem i uz koncelebraciju 45 svećenika, najvećim dijelom rođenih u župama Vidovice i Kopanice, a koji sada djeluju u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori i šire. Među njima bio je i provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić. U prepunoj crkvi bilo je i tridesetak časnih sestara raznih družbi, najvećim dijelom rodom iz Vidovica, a pridružila im se i regionalna glavarica sestara Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb s. Ana Marija Antolović čije sestre žive i djeluju u župi Vidovice.

Dirnut riječima osmogodišnje Marije Matanović, koja mu je na početku Mise recitacijom uputila pozdravnu riječ, kardinal se prisjetio 1992. godine kada je u ratu pohodio tu župu i na ruševinama župne crkve skrivao svoje suze, jer je morao ohrabriti svoj narod čiji su sinovi i muževi ginuli od neprijateljskog oružja. Zato je i njegova propovijed bila protkana s puno emocija, ali nadasve ohrabrujuća i puna nade, s onom njegovom neizostavnom porukom, kako unatoč mržnji ljubav uvijek pobjeđuje.

„Ovo zdanje označava vas, živu Crkvu. Zato ovom posvetom posvećujete se svi vi koji ste ugradili u nju svoj trud, suze, znoj, ljubav“, rekao je na početku propovijedi kardinal Puljić te pojasnio obred posvećenja crkve i oltara kao znamena Krista koji jest Pomazanik, a s kojega svi dobivaju snagu za život i za izgradnju zajednicu. Posebno je upozorio kako je u današnjem svijetu i kod mnogih vjernika otupio osjećaj svetosti čime gube i dostojanstvo. „Otupili smo i na divni Božji dar praštanje, a Krist nas oko oltara okuplja da izgrađuje, odgaja naše zajedništvo. Kao što peremo ruke kada pristupamo obiteljskom stolu, k oltaru trebamo pristupati pranjem srca. Slaviti posvetu znači dozvoliti da nas Kristova ljubav tako zahvati da nijedna kriza ne može uništiti naše dostojanstvo vjernika katolika“, rekao je, između ostalog, kardinal Puljić. Na kraju je poručio: „Želim da ova posveta crkve istinski ohrabri vjeru koja je sačuvala naš narod kroz povijest. Mi smo ta generacija koja treba namrijeti vjeru budućim pokoljenjima. Zato mladima želimo dati primjer, svjedočanstvo svoje vjere da se ne bojimo života, budućnosti, jer naša vjera ne ovisi od Amerike ni o Europe niti bilo kojeg parlamenta. Naša vjera je ona koja je posijana u našim srcima krštenjem, hrani nas sakramentima i Riječju Božjom. Zato neka nam i ova posveta crkve vrati i ponos i dostojanstvo i vjernost kojom ćemo sadašnjost živjeti tako da namremo budućim pokoljenjima“. Na početku Mise simbolično je ključeve župne crkve kardinalu predao 80-godišnji Stjepan Župarić, a izvještaj o povijesti župe i župne crkve pripremila je i čitala s. Mara Župarić.

Kao domaći sin biskup Janjić svečano je na kraju otkrio spomen ploču na ulazu u župnu crkvu. Domaći župnik Josip Senjak zahvalio je svima koji su pomogli u obnovi te crkve izgrađene na ruševinama u ratu 1992. godine porušene crkve. Posebno je zahvalio svojim župljanima koji su sudjelovali u pripremama proslave tog veličanstvenog događaja za taj kraj, koji se nakon katastrofalnih svibanjskih poplava ponovno diže doslovno iz pepela. Dokazali su to i mladi koji su s ljubavlju služili na zajedničkom objedu koji je pod velikim šator bio pripremljen za sve, a bilo je više od tisuću gostiju.

Budući da se posveta crkva odvijala na dan oslobođenja Vidovice i dana Općine Orašje, najviši predstavnici vlasti ove Općine i Županije Posavske te članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata prije Mise položili su vijence i zapalili vijence ispred spomenika podignutog svim poginulim braniteljima i civilima u zadnjem ratu, a molitvu je u zajedništvu sa svećenicima predvodio kardinal Puljić.

Da pokažu kako ih ni zadnji rat, a niti katastrofalne poplave koje su u svibnju ove godine donijele mnogo štete svima u tom kraju, ne mogu slomiti, na ulazu u svoje selo Vidovljali su uz natpis: „Dobro došli u Vidovice“ dodali i geslo: „Opet dobro“.

Župa sv. Vida u Vidovicama osnovana je 1853. godine. Župi pripada i selo Jenjić, a do osnutka samostalne župe 1979. pripadale su joj i Kopanice (s Vučilovcem). Prije zadnjeg rata župa Vidovice brojila je 2.977 Hrvata katolika, a prema zadnjem blagoslovu obitelji vratilo se i tu ih stalno u 358 obitelji živi 920-ro. U prošloj godini umrlo je 19 osoba, kršteno 14-ro djece, krizmanika je bilo 21, prvopričesnika 9-ro, a vjenčanih 21 par.

Rijetko se koja župa u svijetu može pohvaliti tako velikim brojem duhovnih zvanja kao župe Vidovice i Kopanice, koje su do 1979. bile jedna župa (Kopanice su od 1979. postale samostalna župa) te su od 1960. godine Crkvi u Hrvata iznjedrile 45 svećenika dijecezanskih i redovničkih, jednog biskupa i 51 redovnicu. Danas ih je živućih 33 svećenika, jedan biskup (mons. Ilija Janjić, kotorski biskup) i 36 redovnica. Većina njih sudjelovala ne proslavi posvete kao i na duhovnim vježbama održanim kroz tri dana prije slavlja posvete crkve. Iz te dvije župe rodom potječu još osmorica franjevaca, koji su živjeli do 1900. godine kada su župom upravljali bosanski franjevci. (kta/b.l.)

 

Prethodni članakS. DANIJELA ANIĆ ZAVRŠILA POSLIJEDIPLOMSKI STUDIJ
Sljedeći članakSUSRET SESTARA JUNIORKI