SUSRET SESTARA JUNIORKI

3592

U samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove „Novi Nazaret“ – Banja Luka, od 24. do 26. listopada 2014., održan je susret sestara juniorki s odgojiteljicom s. Bernardom Krištić i dr. med. Maristelom Šakić, spec. psih., na temu „Komunikacija“.

Dr. Šakić je kroz svoje izlaganje obradila temu govoreći o prvom primarnom odnosu majka-dijete, potom o privrženosti te verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji i empatiji. Komunikacija je faktor koji utječe na čovjekovo zdravlje i njegove veze s drugima. Prije svega, komunikacija je rast, a uspješna komunikacija podrazumijeva međusobnu usklađenost verbalnih i neverbalnih poruka. Nadalje, istaknuta je važnost vlastitog samonadilaženja koje se događa osvješćivanjem i prihvaćanjem stvari i događaja u vlastitom životu. Naime, odustajanjem od borbe s drugima, započinjemo borbu sa samim sobom što dovodi do rasta i konstruktivne komunikacije, a za posljedicu ima izbjegavanje konfliktne komunikacije. Također je naglašena i važnost očekivanja u komunikaciji; ako su očekivanja prevelika, može uslijediti razočaranje te je važno znati raščlaniti stvari u komunikaciji na manje važne i one važne. Predavačica je pozvala sestre na „izlaženje iz vlastitih cipela i kutova gledanja te ulaženja u cipele svojih bližnjih“ kao i na promišljanje što one  kao osobe mogu dati svojim zajednicama.

U interaktivnom radu sestre su podijelile svoja iskustva i viđenja te su se dotakle i realnosti svojih zajednica.

Drugi dio susreta sastojao se od filmoterapije, odnosno gledanja filma „Sv. Filip Neri“ te iznošenja vlastitih dojmova i razgovora o filmu.

Lucija Bijelić
27.10.2014.

Prethodni članakPOSVEĆENA ŽUPNA CRKVA SV. VIDA U VIDOVICAMA
Sljedeći članakDUŠNI DAN – 2. studenoga 2014.