To su sveti što, Bogu vjerni, svoja tjelesa predadoše i haljine svoje opraše u krvi Janjetovoj

998

Ova antifona iz zajedničkog slavlja mučenika naglašava vjernost savezu s Gospodinom, kao naravnu motivaciju za mučeništvo. Ono je prilika za čišćenje, pranjem svoje odjeće u Krvi Isusa, Božjeg Jaganjca.

Sveta Marija De Mattias upućuje na šutnju i molitvu kao sredstva razumijevanja dragocjenosti križa. Tako se živi svakidašnje mučeništvo i po njemu se sve više sliči Isusu, piše sestri Carolini De Sanctis (pismo 1097):

* * * * *

Slava Božanskoj Krvi

Časna Majko!

Molim Vas da pošaljete Carolinu Valenti u Genazzano kako bi pomogla u onoj školi. Želim to što prije. Ove dvije, Carlottu i Real, željela bih da Vi dobro iskušate prije slanja u Grottaferratu. Ja sam sa svoje strane učinila koliko sam najviše mogla. Čini mi se da neće ustrajati. Nije lijepo tako često govoriti protiv onih koji nam daju priliku za patnju. Mi žene imamo prejak jezik i teško je njim vladati. Puno molimo…

U šutnji i molitvi bolje ćemo upoznati dragocjenost križa, posvećenog dragocjenom Krvlju Isusa Krista. O, koliko griješimo kad bježimo od križa. Izbjegavajući ga s jedne strane, nalazimo ga s druge i padamo u beskonačnost drugih muka, koje nas tište i uznemiruju, uzbuđuju, obaraju, pritišću i ne ostavljaju nikakvu nadu. Ako se ostavlja križ kako bi se tražila svoju ugodnost, gubimo mir srca, svijet nas ismjehuje, muči, vuče za sobom, a ono što želimo nikad ne stiže ili ako ponekad stigne, ne traje dugo.

Uvjerimo se da križ uvijek trebamo nositi sa sobom kamo god idemo, također i u nebo zbog ljubavi, pa ćemo dovijeka uživati njezine slatke plodove.

Njegujmo u srcu ljubav prema trpljenju i prestanimo se tužiti…

Isus i Žalosna Gospa uče nas prije svega: da je križ povlastica i da je odlika nositi ga za njima. Drugo: kako smo daleko od dvaju uzora savršenosti, kad smo bez križa! I na trećem mjestu: Kako je velika sljepoća onoga koji ne želi i ne razumije ove sreće.

Raspete osobe, koje su najživlja slika Isusa koji izdiše na križu, najbliže su Bogu! Ako nemamo u srcu osjećaj ove tako čiste istine, ako nismo u dubini duše uvjerene da je najveće dobročinstvo koje možemo primiti iz ruke Božje biti odbačene, dostojne sramote križa i da je to milost veća od svih drugih izvanrednih darova svetaca, potpuno smo slijepe i zato trebamo neprestano moliti od Boga to divno svjetlo.

Iz Rima sestre Carolini De Sanctis

Kratka molitva:
Krvi Kristova, jakosti mučenika, spasi nas!

 

Prethodni članakKraljevstvo nebesko pripada onima koji su prezreli život svijeta i primili su nagradu kraljevstva koji su oprali svoje haljine u krvi Janjetovoj
Sljedeći članakSveti su pobijedili Krvlju Jaganjčevom i riječju svoga mučeništva