SUSRET CRKVENIH PJEVAČKIH ZBOROVA BANJOLUČKE BISKUPIJE

958

U župnoj crkvi sv. Josipa u župi Lištani, u Livanjskom polju, održano je u subotu 30. ožujka 2019. godišnje tradicionalno zborovanje crkvenih pjevačkih zborova Banjolučke biskupije. Sudjelovalo je 11 zborova s 270 pjevača iz župa: Bihać, BanjaLuka-katedrala, Jajce, Livno, Bila, Podhum, Glamoč, Ljubunčić, Livno-Gorica, Čuklić i Lištani.

Program zborovanja se sastojao od dva glavna dijela – zajedničko slavlje svete mise i pojedinačni nastup svakog zbora. Lijepa obnovljena župna crkva bila je – kao nikada ranije – dupkom ispunjena pjevačima. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali domaći župnik vlč. Ivo Martinović, župnik i dekan livanjski fra Vinko Sičaja i još šestorica svećenika. Zborovima je dirigirala sestra Blanka Jeličić iz Livna a svirala je sestra Damjana Kovačević, voditeljica katedralnog zbora i dugogodišnja organizatorica godišnjeg zborovanja crkvenih zborova u Banjolučkoj biskupiji.

Župnik Martinović je na početku mise izrazio svima srdačnu dobrodošlicu i svoju radost  što zajedno sa svojom župom može ove godine ugostiti pjevačke crkvene zborove nakon prošlogodišnjeg zborovanja dječjih zborova „Zlatna harfa“ iz cijele biskupije. Biskup Franjo je zahvalio svim članovima zborova, voditeljima i župnicima na trudu tijekom cijele liturgijske godine i na ovogodišnjem zajedničkom zborovanju.

Ove godine je „tema“ zborovanja bila „korizma“, te su sve pjesme i za vrijeme mise i u nastupima zborova bile korizmene. Impresivno i dirljivo je bilo slušati dobro usklađeno zajedničko pjevanje svih zborova dobro probranih liturgijskih pjesama. To je istaknuo i biskup u svojoj prigodnoj propovijedi, pohvalivši zborove i pjevanje po župama cijele biskupije da se drže liturgijskih propisa. Obodrio je sve da tako rade i ubuduće. Posebno je zahvalio voditeljima zborova i biskupijskoj koordinatorici crkvenog pjevanja s. Damjani.

U pojedinačnim nastupima zborova nakon mise izvedena su djela domaćih skladatelja, nekoliko drevnih pučkih korizmenih napjeva te nekoliko skladbi stranih kompozitora. Cjelokupno zborovanje proteklo je u  izuzetno lijepom ozračju.

Na kraju je uslijedila i zajednička „gozba ljubavi“ koju je zajedno sa svojim župljanima organizirao gostoljubivi domaćin vlč. Ivo Martinović.

TABB
Lištani, 1. travnja 2019.

Prethodni članakSUSRET CRKVENIH PJEVAČKIH ZBOROVA BANJOLUČKE BISKUPIJE
Sljedeći članakKORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE KROZ BIBLIODRAMU