ODRŽANA „ZLATNA HARFA“ 2018. U LIŠTANIMA

1567

Ovogodišnji susret dječjih zborova iz župȃ Banjolučke biskupije održan je u subotu, 26. svibnja 2018. godine u župnoj crkvi sv. Josipa u Lištanima kod Livna. Oko 200 djece iz šest župa radosno je pjesmom slavilo Gospodina potaknuti geslom ovogodišnjeg susreta Dođite, kličimo Gospodinu. Susret je organizirala s. Damjana Kovačević uz svesrdnu pomoć gostoljubivih domaćinȃ – župnika vlč. Ive Martinovića i njegovih suradnika.

Sudionici su se okupili u 10 sati te se zajedno pripremili za slavlje svete mise. Pjesme koje su tijekom godine vježbali za misno slavlje na ovom susretu, još su jednom zajednički probali pod vodstvom s. Blanke Jeličić i instrumentalnu pratnju s. Damjane Kovačević, kako bi tijekom mise bili jedinstveni.

Susret je započeo u 10.30 sati misnim slavljem koje je predslavio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Suslavili su: vlč. Ivo Martinović, župnik župe Lištani; fra Tvrtko Vrdoljak, župnik župe Čuklić; vlč. Marko Crnjak, župnik župe Glamoč te fra Tomislav Svetinović, župni vikar u župi Ljubunčić. Na početku misnoga slavlja nazočne je pozdravio župnik domaćin vlč. Ivo Martinović, radostan što se  Zlatna Harfa prvi puta održava u ovoj župi. U propovijedi se Biskup Semren obratio djeci prigodnim riječima osvrćući se na pročitano Evanđelje u kojem Isus govori: Pustite dječicu neka dolaze k meni ….. te temu ovogodišnje Zlatne Harfe.

Bilo je zaista lijepo čuti skladno pjevanje svih sudionika tijekom misnoga slavlja. Orila se lištanskom župnom crkvom Misa na latinskom jeziku: Kyrie, Gloria, Sanctus i Agnus Dei, koju je za ovu prigodu skladao fra Stipica Grgat, povjerenik za Zlatnu harfu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Posebno je lijepo mlada solistica iz Livna pjevala otpjevni psalam u misi. Predstavnici svakoga od prisutnih zborova predmolili su zazive molitve vjernika.

Nakon misnoga slavlja slijedio je drugi dio susreta – pojedinačni nastup svakog zbora. Pjevali su po jednu pjesmu iz liturgijske pjesmarice Pjevajte Gospodu pjesmu novu, a druga je bila na ovogodišnju temu Zlatne harfe.

Nastupili su zborovi iz župa: Lištani – voditelj gospodin Stipe Granić;  Glamoč – voditeljica s. Simplicija Šimić; Čuklić – voditeljica s. Nevena Cvitanović; Jajce – voditeljica s. Dubravka Dropulja; Ljubunčić – voditeljica s. Henrika Miškić i gospođica Melani Strinić i Livno – voditeljica s. Blanka Jeličić.

Program Zlatne harfe tijekom godine pripremala je i mala skupina pjevača iz župe Prnjavor pod vodstvom gospođice Renate Boras i radovali se ovom susretu, ali su zadnji čas bili spriječeni sudjelovati.

Na kraju je biskup Semren zborovima predao priznanja za nastup i zahvalio voditeljima i pjevačima za trud koji ulažu u njegovanju liturgijskog pjevanja u svojim župama.

Slijedila je zatim okrjepa i druženje sudionika na lijepom prostoru oko župne crkve koju je pripremio župnik vlč. Martinović zajedno sa svojim suradnicima u župi.

S. Damjana Kovačević
Lištani, 26. svibnja 2018.

Prethodni članakDANI OTVORENIH VRATA U IVANEČKOM VRHOVCU
Sljedeći članakODRŽANA „ZLATNA HARFA“ 2018. U LIŠTANIMA