„ZLATNA HARFA“ – SUSRET DJEČJIH ZBOROVA IZ ŽUPA BANJOLUČKE BISKUPIJE

2601

U župnoj crkvi  svetoga Ilije proroka u Glamoču održan je u subotu, 9. svibnja 2015. godine ovogodišnji susret dječjih zborova iz župâ Banjolučke biskupije, tzv. „Zlatna harfa“.  Lijepo sunčano vrijeme pogodovalo je organizatorima i mladim pjevačima okupljenima na  svojem redovitom godišnjem susretu kako bi pjesmom slavili Boga u radosti i međusobnom zajedništvu. Nešto više od 300 mladih pjevača iz devet župa Banjolučke biskupije sa svojim voditeljicama i nekoliko roditelja, koji su ih dopratili, ispunili su župnu crkvu. Tema ovogodišnje „Zlatne harfe“ – Radujte se, u kontekstu je Godine posvećenog života. Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Suslavili su mons. Vlado Lukenda, župnik u Prnjavoru, fra Juro Papić, župnik u Čukliću, fra Ivan Lovrić, župnik u Ljubunčiću, fra Vinko Sičaja, župnik u Livno te domaćin vlč. Marko Crnjak, župnik u Glamoču. Svi okupljeni pjevači oduševljeno su i složno pjevali uvježbane pjevane dijelove mise. Lijepo je bilo čuti Kyrie, Gloria, Sanctus i Agnus Dei iz VIII. koralne mise De Angelis kako se iz dječjih grla razliježu lijepom glamočkom crkvom. Dobro pripremljeni čitači misnih čitanja i molitve vjernika te solisti otpjevnog psalma i poklika aleluja prije evanđelja izvrsno su odradili svoje uloge. Tijekom misnog slavlja pjevanjem je ravnala s. Julijana Djaković, voditeljica zbora u Livnu, uz orguljsku pratnju s. Damjane Kovačević, koordinatorice liturgijskog pjevanja u Banjolučkoj biskupiji.

Drugi dio susreta, u kojem su pojedinačno nastupili svi zborovi, animirala je s. Damjana. Svaki zbor pjevao je po dvije popijevke. Prva je bila obvezni repertoar za sve sudionike, tzv. ‘košarica’, a drugu popijevku je slobodno odabrao svaki zbor prema ovogodišnjoj temi „Zlatne harfe“. Pjevali su dječji zborovi iz slijedećih župa: iz župe Bila kod Livna, voditeljica gospođa Ana Ćavar; iz župe Prnjavor, voditeljica gospođica Renata Boras; iz župe Ljubunčić sa s. Henrikom Miškić; iz župe Čuklić, voditeljica s. Nevena Cvitanović; iz župe Podhum s voditeljicom s. Gizelom Dolić; iz župe u Glamoču koji je pripremila s. Simplicija Šimić; iz župe Jajce, voditeljica s. Dubravka Dropulja; te zbor iz župe Svih Svetih u Livnu, koji je znalački uvježbala s. Julijana Djaković. Iz Livna je sudjelovao još jedan zbor koji je uvježbala s. Anđelka Mlakić, voditeljica glazbene radionice u samostanu sestara franjevki na Gorici. U misnom slavlju svojim solo pjevanjem sudjelovao je predstavnik župe Budžak iz banjolučkog kraja.

Nakon pojedinačnog nastupa mons. Marko Semren obratio se okupljenima poticajnim riječima te u ime banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice predao priznanja zborovima za sudjelovanje u ovogodišnjoj „Zlatnoj harfi“.

Slijedilo je druženje u prostoru i okolišu župnog centra uz okrjepu za sve sudionike, koju su nam pripremili gostoljubivi domaćini župnik Crnjak sa svojim župljanima i sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, koje djeluju u Glamoču.

Glamoč, 9. svibnja 2015.
s. Damjana Kovačević