VARAŽDINSKI “NAPREDAK” ORGANIZIRAO DONACIJU KNJIŽNICI “SV. JOSIP” U BIHAĆU

1408

Varaždinska podružnica Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” ostvarila je novu donaciju knjiga, nakon što je kroz proteklo razdoblje prikupila više od 1.300 knjiga za katoličke školske centre u Bosni i Hercegovini.

Najnovija donacija sastoji se od više od 170 knjiga koje su namijenjene knjižnici “Sv. Josip” sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Bihaću. U ime uprave Regije Zagreb, kojoj pripada samostan sv. Josipa u Bihaću, donaciju su preuzele regionalne savjetnice s. Vesna Abramović i s. Tomislava Ćavar. Tom su prigodom zahvalile predsjedniku varaždinskog “Napretka” prof. Ivanu Bošnjaku na ostvarenju ovog dara koji će obogatiti njihovu knjižnicu koja je otvorena za javnost u gradu u koji su sestre došle još potkraj 19. stoljeća kako bi otvorile školu. Nakon što su zajedno s hrvatskim narodom u Bihaću kroz više ratova prošle velika stradanja i patnje, i danas u tome gradu ostvaruju svoj apostolat kroz katehezu i vjeronauk, liturgijsku djelatnost i vođenje javne knjižnice “Sv. Josip”, koju su prije osam godina otvorile u svojem bivšem samostanu koji im je bio oduzet. Knjižnica mnogo znači za duhovnu i kulturnu izgradnju grada u kojem su Hrvati manjina, što je posljedica i nedavnog rata za vrijeme kojeg su Klanjateljice ostale u Bihaću dijeleći sudbinu svoga naroda. No, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, knjižnica “Sv. Josip” veliko je blago i duhovna oaza svih stanovnika u tome kraju, istaknule su savjetnice prilikom primopredaje knjiga.

Po riječima prof. Bošnjaka, knjige je darovao HAZU Varaždin na čelu s Vladimirom Huzjanom, a zahvalio je i ostalim darivateljima: knjižnicama u Čakovcu i Varaždinu, Državnom arhivu u Varaždinu, Mariji Topić iz Novog Marofa i drugima. Više od 1300 knjiga dosad je već darovano knjižnicama katoličkih školskih centara i škola u Banja Luci, Zenici, Travniku, Žepču, Novom Travniku, Vitezu, Bili i drugdje, a varaždinski “Napredak” iduću donaciju knjiga uputit će u Sarajevo i Tuzlu.

Varaždinska podružnica izvijestila je i kako nastavlja s aktivnostima na organizaciji već 17. ljetne škole njemačkog jezika u Beču u srpnju i kolovozu, kroz koju je već prošlo više od 500 studenata, te nastavlja sa stipendiranjem učenika u školskoj godini 2015./2016.

Jasminka Bakoš Kocijan
Varaždin 22. 4. 2015.

Prethodni članakS. DANIJELA ANIĆ NA PROSLAVI OBLJETNICE SRPSKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE
Sljedeći članakMASKENBAL U DOMU „DRAGI BLIŽNJI“