PROBUDITE SVIJET – SUSRET MLADIH BOGU POSVEĆENIH OSOBA

1918

Od 15. do 19. rujna 2015., oko 5000 mladih osoba posvećenoga života, iz 125 zemalja, okupilo se u Rimu na susretu s temom „Probudite svijet“.

Susretu je nazočilo 5 sestara te jedna postulantica i jedna pripravnica sestara Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb.

Ljepotu zajedništva internacionalnosti i interkulturalnosti unutar ASC Družbe dijelile su nazočne sestre regija Zagreb, Italija i Wroclaw te Osnutka Guinea Bissau.

Tijekom svjetskog susreta mladih osoba posvećenoga života omogućen je bogat program različitih sadržaja, trenutci izmjene iskustava, slavljenja i svjedočenja kao što je molitveno bdijenje na Trgu sv. Petra, susret s papom Franjom u Dvorani Pavla VI., posjet Vatikanskim muzejima, sudjelovanje na predavanjima različitih tema, radionice, te druge razne točke.

Cilj susreta bio je življenje i iskustvo formacije preko biblijskih, teološko karizmatskih i eklezioloških elemenata temeljnih za posvećeni život. Kroz radionice u grupama na različitim jezicima omogućeno je iskustvo zajedništva te razmjena vlastitih iskustava i očekivanja, kao i produbljivanja vlastitoga poziva.

Predavanja su bila prožeta različitim porukama i ukazivanjima na poteškoće redovničkog života ali i ohrabrenjima i poticajima, osobito u vremenu koje je bilo predviđeno za postavljanje pitanja predavačima.

Na susretu s posvećenim osobama, sv. Otac je poručio mladima da ne miruju u udobnostima posvećenoga života koji je sastavljen samo od strogoga poštovanja pravila i zapovijedi. Papa je istaknuo da mladi trebaju sanjati i živjeti mistiku susreta, mistiku blizine kako posvećeni život ne bi bio neplodan nego proročki. Nadalje sv. Otac je upozorio  na opasnost ogovaranja koje razara zajedništvo te istaknuo da ogovaranjem redovnik ili redovnica postaju „teroristi“ jer u svoju zajednicu bacaju bombu koja uništava. Govoreći o evangelizaciji, sv. Otac je istaknuo da evangelizirati ne znači samo uvjeriti, nego svjedočiti da je Isus Krist živ, naglašavajući da sposobnost za grijanje srdaca ne dolazi iz knjiga nego iz srca. Papa je zaključio svoj susret porukom da Bogu posvećene osobe budu osobe adoracije.

Susret mladih Bogu posvećenih osoba završen je u Bazilici sv. Petra slavljem svete mise u znaku zahvalnosti za milost vlastitog poziva i sve primljeno od Boga tijekom susreta.

Po završetku susreta, Klanjateljice Regije Zagreb posjetile su Anagni te Acuto, mjesto utemeljenja Družbe. Na povratku u Hrvatsku, svoje putovanje obogatile su posjetom svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi koji je izabran biti svetac zaštitnik u Godini milosrđa.

Vratile smo se zahvalne Bogu na svim doživljenim i primljenim milostima i poticajima. Zahvalnost osjećamo prema Regiji koja nam je omogućila ovo putovanje te prema sestrama u Italiji koje su nam iskazale gostoprimstvo i otvorile vrata svoga srca.

s. Lucija Bijelić i ostale sudionice
21. 9. 2015.

Prethodni članakPROSLAVA NASLOVNE SVETKOVINE U SINDELFINGENU
Sljedeći članakRADOST ZBOG REĐENJA NOVOG SVEĆENIKA U DRUŽBI MISIONARA KRVI KRISTOVE U HRVATSKOJ