„MEDIJI I REDOVNIČKO ZAJEDNIŠTVO NEKADA I DANAS“

1586

BELIŠĆE/BISTRINCI (TU) – Drugi ovogodišnji susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je 21. veljače 2015. Program je započeo predavanjem s. Mirjane Juranović na temu „Mediji i redovničko zajedništvo nekada i danas“ u Župi sv. Josipa radnika u Belišću.

Uslijedio je pohod filijalnoj crkvi sv. Stjepana Ugarskog u Bistrincima, rodnom mjestu sluge Božjega o. Pelbárta Ladislava Lukácsa, jednoga od sedmorice franjevaca, članova Mađarske franjevačke provincije Sv. Ivana Kapistrana, koji su podnijeli mučeništvo između 1944. i 1954. godine.

Završetak susreta obilježen je misnim slavljem u valpovačkoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje je o. Pelbart kršten, te je stoga u krsnoj kapeli postavljeno prigodno spomen-obilježje njemu u čast.

Nadbiskupijski susret pozdravnom riječju otvorila je s. Ksenija Majstorović, povjerenica za Pastoral osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije, a potom je dobrodošlicu izrekao župnik u Belišću, fra Branko Janjić. Uslijedilo je predavanje s. Mirjane Juranović, redovnice Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

Zajedništvo i mediji

Tijekom predavanja definirano je kršćansko te redovničko zajedništvo, a zatim su tematizirani elektronički mediji: radio, televizija, Internet i mobitel u odnosu na redovničko zajedništvo.

„Može se reći da elektronički mediji, ispravno upotrjebljeni, mogu pridonijeti stvaranju i podupiranju zajednice utemeljene na pravednosti i ljubavi. U mjeri u kojoj to čine, postaju znakovima nade“ rekla je predavačica ističući pozitivan vid djelovanja društvenih i obavijesnih sredstava, ali je naglasila i da ona na istim područjima mogu djelovati i kao sredstva koja narušavaju dobro osobe i zajednice. „Različiti medijski sadržaji – razmišljanja, vrijednosti i ponašanja – koje donose elektronički mediji, u samostanima nailaze na sve više zainteresiranih konzumenata. Često se ovi sadržaji usvajaju bez dovoljnog kritičkog prosuđivanja“, uputila je s. Mirjana. Podsjetila je kako je u početku u zajednicama postojao samo jedan radio i televizor; kompjutor i internet bili su dostupni samo određenim članovima u zajednici, a s vremenom došlo je do toga da navedena sredstva postaju redoviti dio dnevnog raspreda, smetnja redovničkoj rekreaciji te daju mogućnost bijega u virtualno zajedništvo.

Kao zanimljiva informacija istaknuto je da nijedan crkveni dokument o posvećenom životu ne spominje mobitel, a ni sami redovnici ga ne problematiziraju. „Rijetkost je susresti redovnika ili redovnicu koja nema mobitel, SMS-komunikacija među redovnicima postala je svakodnevica“, te se i tu uočava smanjenje usmene komunikacije, naglasila je predavačica te zaključila: „Potrebno je staviti naglasak na važnost odgoja i samoodgoja za upotrebu medija. Pri tome je važno razvijati osjećaj za mjeru, samodisciplinu, askezu, a nadasve krepost umjerenosti i razboritosti. Elektronički su mediji velik izazov za redovnike i redovnice pomoću kojih mogu pronalaziti nove i neslućene načine komunikacije te iskoristiti znanja i vještine mlađih redovnika i redovnica u pronalaženju novih oblika i vidova zajedništva, osobito služeći se internetom.“

Nakon predavanja susret je nastavljen radom u četiri radionice u kojima se raspravljalo o: elektroničkim medijima i njihovu utjecaju na redovničko zajedništvo, oblicima rekreacije u redovničkim zajednicama, zauzimanju ispravnog stava prema medijima te upotrebi mobitela.

Pobožnost u čast o. Pelbárta Ladislava Lukácsa

Po dolasku u rodno mjesto sluge Božjega o. Pelbárta Ladislava Lukácsa, Bistrince, gdje su redovnike i redovnice dočekali domaći vjernici, župnik Janjić istaknuo je bitne naglaske života o. o. Pelbárta, među kojima i to da ga je osobito privlačio apostolat pisanih medija. Fra Janjić je priznao kako su župljani Belišća te filijale Bistrinci iznenađeni saznanjem da je u njihovu mjestu rođen budući blaženik te sada zajednički istražuju i informiraju se o njegovu životu. Osobe posvećena života i prisutni župljani dobili su prigodnu preklopnicu te je uslijedila zajednička molitva desetice krunice i molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega Pelbarta (Ladislava) i šestorice mučenika franjevačkoga reda.

M. Kuveždanin