KORIZMA U DOMU ZA STUDENTICE „MARIJA DE MATTIAS“

2087

Zajedničkim dogovorom s. Viktorie Košak i studentica Doma „Marija De Mattias“ odlučeno je da će se za vrijeme korizme volontirati u pučkoj kuhinji kod sestara Misionarki ljubavi u Zagrebu, Jukićeva 24, ili sudjelovati u pobožnosti Križnoga puta na Ksaveru.

O volontiranju u pučkoj kuhinji piše Ana Bušić:

U petak, 20. ožujka 2015., Jelena i ja, studentice smještene u samostanu kod sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, sa s. Viktoriom smo posjetile pučku kuhinju sestara Misionarki ljubavi u Zagrebu. Kako u pučkoj kuhinji uvijek postoji potreba za volonterima, odlučile smo na nekoliko sati i same postati volonterke. U 8 sati ujutro stigle smo pred samostan. Već ispred samostana smo doživjele lijepo iskustvo jer smo upoznale ženu koja redovito, gotovo svaki dan dolazi pomagati sestrama u pučkoj kuhinji. Kad smo ušle, vidjele smo još nekoliko volontera, a dolazilo ih je još, što nam je bilo drago. Glavna sestra nas je pozdravila te nas uputila u naš posao. Tako smo najprije sjeckale povrće za juhu koja se spremala za ručak. Nakon toga nas je sestra odvela u gornje prostorije. Naime, osim pučke kuhinje, ove sestre također imaju prihvatilište i prenoćište. Tamo smo dobile drugačije zadatke. Bilo je potrebno očistiti sobe u kojima su smješteni njihovi štićenici. No, osim samog čišćenja, naš zadatak je bio i malo popričati s osobama, ostvariti neki kontakt te im na taj način barem malo uljepšati svakodnevicu. Neki od njih su rado pričali s nama, neki baš i nisu, no nama je bilo drago ako smo im i malo uljepšale taj dan. Osim soba počistile smo i njihov dnevni boravak, kupaonicu i hodnik. Iako smo očekivale da ćemo cijelo vrijeme pomagati u kuhinji, bilo nam je jako drago što smo mogle pomoći i na ovaj način i upoznati njihove štićenike.

Nama je ovo bio prvi put da smo volontirale kod sestara Misionarki ljubavi, ali ovo iskustvo nećemo zaboraviti, već ćemo ga sigurno i ponoviti. Na ovom mjestu svaki kršćanin može konkretno živjeti svoju vjeru pomažući bližnjega u potrebi i na taj način susresti živoga Krista. Kako bl. Majka Terezija kaže: „Ma tko bili, siromasi su za nas uvijek Krist: Krist pod krinkom ljudskoga trpljenja.“

U pobožnosti Križnoga puta na Ksaveru sudjelovale smo 8. i 27. ožujka. Na ovoj tradicionalnoj pobožnosti zajedno smo razmatrali Kristovu muku koja pred nas stavlja najveći iskaz ljubavi kojega moramo svjedočiti i živjeti svojim životima svakoga dana.

Svojim dobrim djelima i ustrajnošću u pobožnostima pokušale smo slijediti Isusov put, obilježile smo svoju korizmu i još se više povezale u zajedništvu.

Ana Bušić i Gabrijela Vojvodić
Zagreb, 30. 3. 2015.

Prethodni članakS. DANIJELA ANIĆ NA SJEDNICI VIJEĆA HBK ZA EKUMENIZAM I DIJALOG
Sljedeći članakIZBORNI REGIONALNI SABOR – Zagreb, 1.-3. svibnja 2015.