KARDINAL PULJIĆ BLAGOSLOVIO OBNOVLJENU KUĆU SESTARA KLANJATELJICA U SARAJEVU

2044

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 3. listopada 2015. blagoslovio je obnovljenu kuću sestara Klanjateljica Krvi Kristove na Koševskom Brdu u Sarajevu u kojoj se nalazi samostan Krvi Kristove i dom za deset studentica. Svečano Euharistijsko slavlje u kućnoj kapeli, kojom dominira boja Krvi Kristove i vitraj s kaležom i kapima Krvi Kristove, predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH fra Lovre Gavrana, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i još osam svećenika.

Na Misu i blagoslov odazvale su se poglavarice sestara različitih redova iz Sarajeva: provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Kata Karadža, provincijska predstojnica sestara Služavki Malog Isusa Provincija Bezgrješnog začeća BDM s. Admirata Lučić, provincijalna glavarica sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. Terezija Karača, kućna predstojnica Školskih sestara franjevki Hercegovačke Provincije s. Marija Bešker i veći broj sestara Klanjateljica. Misna čitanja i molitvu vjernika čitale su studentice koje će stanovati tijekom svoga studija u sestarskoj kući.

Prije početka Svete mise regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb s. Ana Marija Antolović pozdravila je kardinala Puljića i zahvalila mu za dolazak i blagoslov kuće. Pozdravljajući provincijala fra Lovru i superiora Družbe Isusove u Sarajevu p. Krešimira Djakovića te ravnatelja Kruha sv. Ante fra Josu Oršolića, izrazila je radost što se blagoslov kuće događa upravo u Godini posvećenog života uz sudjelovanje većeg broja redovnika i redovnica. Zahvalila je također Biskupskoj i redovničkoj Konferenciji što su sestre tijekom obnove kuće mogle stanovati u njihovim prostorijama. Posebnu zahvalnost uputila je vlč. dr. Dragi Župariću, profesoru na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu što svakoga dana dolazi slaviti Misu sestrama Klanjateljicama. Pozdravila je i župnika župe sv. Josipa na Marijinom Dvoru vlč. Luku Brkovića i njegovog suradnika vlč. dr. Marija Bernadića, profesora na KBF-u u Sarajevu, i zahvalila za brigu koju pokazuju prema sestrama. Izrazila je zahvalnost i ravnatelju Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ vlč. dr. Šimi Maršiću što je bio od velike pomoći tijekom obnove kuće. Izrazila je i žaljenje što na blagoslov kuće nisu mogli doći predstavnici Projektnog biroa „M-P-V d.o.o. Kupres“ i poduzeća „K-Projekt d.o.o.“ iz Žepča koji su projektirali i izveli radove na obnovi kuće. Naglasila je da pod Misom žele posebno moliti za njih i za brojne dobročinitelje bez kojih obnova kuće ne bi bila moguća.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo čovjekovu potrebu da pronađe svoju vrijednost. „Mi ljudi često padnemo u malodušje kada doživimo razne pritiske, a pogotovo kada doživimo vlastitu grješnost i izgubimo snagu i volju. Tada je vrlo važno shvatiti da naša vrijednost ne dolazi iz naše krhkosti, sposobnosti i volje nego od Predragocjene Krvi kojom smo otkupljeni. Iz toga izvire naše dostojanstvo“, kazao je kardinal Puljić prisjećajući se misli iz jedne sestarske knjige o kaležu. Naglasio je da svaki kršćanin treba prepoznati svoj vjernički identitet u tome da se prikazuje i da budu poput kaleža koji je sredstvo da Bogu prikaže žrtvu predragocjene Krvi.

„Kalež je posebna posuda, čaša blagoslovna i u njoj prikazujemo cijenu našeg spasenja, ono što nama daje dostojanstvo. Zato svatko od nas jest kalež u kojem prinosim svoju molitvu, žrtvu i ljubav“, rekao je kardinal Puljić. Podsjećajući da Crkva traži da kalež bude načinjen od plemenitoga materijala, rekao je da bi u tom duhu svaka vjernička duša trebala biti tako formirana da bude plemenita duša. „Tu je ljepota odgoja krjeposti; to je pozlaćena duša. Na taj način čovjek svojom krjepošću i vježbom u dobru odgaja svoje srce da u njemu može prikazivati svoj život, svoje zvanje, svoju vjernost i poslanje. Sestre Klanjateljice imaju kalež kao simbol svog identiteta. Njihova karizma jest biti osoba koja svakog dana prepoznaje vrijednost našeg otkupljenja. U tome se treba obnavljati svakoga dana jer se čovjek lako može izgubiti u ovom svjetovnom relativizmu. Želim ohrabriti sestre Klanjateljice da istinski svojim životom budu taj kalež od plemenitog materijala“, naglasio je kardinal Puljić potičući sestre na trajnu obnovu srca iz kojeg će svakog dana izvijati molitva, žrtva, predanje, odanost, vjernost i ustrajnost. Pozvao je sestre da na svakoj Svetoj misi prepoznaju sebe i svoj identitet te da se klanjaju tom otajstvu.

„Kad se kalež blagoslovi i odredi za slavljenje Svete mise, on se više ne upotrebljava za druge svrhe nego samo za Euharistiju. U tom duhu želim ohrabriti vas, sestre, da se ne posvjetovnjačite nego da vaše srce bude trajni prinos i klanjanje cijeni našeg spasenja. Svojom prisutnošću vi ste izazov i promicatelj vlastite karizme“, rekao je kardinal Puljić. Kazao je da je njemu osobna svaka redovnička zajednica u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i draga i vrijedna, ali da je sa svakom zajednicom povezan na svoj način. Podsjetio je i da je njegova rođena sestra članica Klanjateljica Krvi Kristove te da je dugo zajedno radio sa sestrama Klanjateljicama izražavajući zahvalnost za tu suradnju.

„Radujem se da ste uspjele obnoviti ovu kuću i da će ona služiti ne samo sestrama nego i mladima koji će ovdje imati sklonište u vrevi života. Želim da prisutnost vaše karizme pomogne da ova mjesna Crkva iznutra raste u svetosti i da kalež bude prepoznatljiv ne samo na Misi nego da budete poput živih pokaznica koje nose Isusa i za njega svjedoče. Neka Bog spusti svoj blagoslov i na ovu kuću i na sve koji će u njoj živjeti kako bi i mi bili blagoslov drugima radujući se dostojanstvu i vrijednosti koju nam daje Krv Kristova,“ kazao je kardinal Puljić

Nakon Mise kardinal Puljić je blagoslovio kuću. Uslijedilo je zajedničko druženje.

Samostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Sarajevu osnovan je 1971. godine. Sestra Slavka Matijanić, sada već pokojna, nekoliko je godina, kada se vratila iz zatvora gdje je provela 8 godina, živjela sama u Sarajevu. U početku sestre nisu imale svoju kuću nego su živjele u stanu u kojem je do tada živjela s. Slavka. Godine 1988. sestre su kupile jednu obiteljsku kuću na Koševskom brdu i od tada tu žive. Rekonstrukcija ove kuće započeta je, 23. rujna 2014. zahvaljujući financijskoj potpori zaklade Njemačke biskupske konferencije „Renovabis“ kojima su se kasnije pridružili drugi dobrotvori: Kirche in Not, njemačka biskupija Limburg i Američka biskupska konferencije. U prizemlju kuće nalazi se kapela, na prvom katu je prostor za sestre, a na drugom stanuju djevojke. Radove je koordinirala kućna poglavarica sestra Emanuela Škarica, a zajednicu čine još tri sestre: sestra Jadranka, sestra Bogoljuba i sestra Marcijana koja završava svoj dugogodišnji rad na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Zajednica u Sarajevu pripada Regiji Zagreb u kojoj žive i djeluju 172 sestre Klanjateljica Krvi Kristove u 19 zajednica u Hrvatskoj i u 10 zajednica u Bosni i Hercegovini (46 sestara), te u Austriji, Njemačkoj i dalekoj Australiji.

Sarajevo, 4. listopad 2015.
Izvor: www.ktabkbih.net

Prethodni članakRADOST ZBOG REĐENJA NOVOG SVEĆENIKA U DRUŽBI MISIONARA KRVI KRISTOVE U HRVATSKOJ
Sljedeći članakSPOMEN NA DOLAZAK KLANJATELJICA U BOSNU 7. LISTOPADA 1879.