SLAVLJE SVETKOVINE MARIJE DE MATTIAS U OKUČANIMA

1487

Svima objavite ljubav i nježnost Raspetog Isusa!

Proslava svetkovine sv. Marije De Mattias, 4. veljače, bio je dodatni poticaj nama sestrama, članovima ZKK Nova Gradiška i Okučani i župljanima da se kroz trodnevni hod s ovom sveticom približimo otajstvu Raspete Ljubavi. U molitvenom zajedništvu hodočastili smo k tom neiscrpnom Izvoru pomirenja i utjehe koje nas okrepljuje u svakodnevnom služenju dragom bližnjem.

U prvom danu trodnevnice, sestra Cecilija Milković prikazala je sv. Mariju De Mattias kao ženu empatije i intuicije koje je čine dosjetljivom u utjelovljenju evanđeoskih vrijednosti odgovarajući konkretno na potrebe onih koje je susretala, posebno siromašnih.

U drugom danu trodnevnice lik Marije De Mattias kao odgojiteljice i prijateljice približila nam je članica ZKK Svjetlana Žalac. Marija De Mattias, žena svoga vremena, uočila je nužnost odgoja i obrazovanja žena onog vremena. Upravo u njezinim školama žene su dobivale cjelovitu pouku koja je uzimala u obzir ljudske i duhovne potrebe osobe. Nakon kraćeg izlaganja zadržali smo se u klanjanju pred Euharistijskim Isusom.

Pod nogama Raspete Ljubavi Marija De Mattijas postaje apostolom te Ljubavi koja je vidljiva u njezinom služenju. O Marijinoj djelotvornoj ljubavi progovorila je članica ZKK Slavica Medved iz Nove Gradiške u trećem danu trodnevnice.

Kruna našeg molitvenog hodočašća bilo je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Utemeljiteljice u samostanskoj kapeli posvećenoj sv. Mariji De Mattias u Okučanima. Misno slavlje predvodio je župnik fra Mario Radman. U homiliji se osvrnuo na veličinu Marije De Mattias koja je u Krvi Kristovoj prepoznala cijenu Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Krv Sina Božjega govori nam o vrijednosti svakog čovjeka. Nitko drugi ne može bolje poznavati vrijednost osobe osim njegovog Stvoritelja, na čiju smo sliku stvoreni. Župnik je također zahvalio za nesebično djelovanje sestara na području župe Okučani, prepoznavši u njihovom služenju „moderne Veronike“ koje idu u susret bližnjima, te zaželio da još kroz dugi niz godina budu na službu ovom okučanskom kraju.

Nakon euharistijskog slavlja nastavili smo zajedničko druženje u prostorijama doma „Dragi bližnji“.

Prethodni članakPROSLAVA SVETKOVINE SVETE MARIJE DE MATTIAS
Sljedeći članakSESTRE KLANJATELJICE U SARAJEVU OBILJEŽILE OBLJETNICU ROĐENJA SV. MARIJE DE MATTIAS