SVETKOVINA MARIJE DE MATTIAS U PODSUSEDU

2279

U župnoj crkvi sv. Ivana Bosca u Podsusedu, 4. veljače 2013. svečano je proslavljena svetkovina sv. Marije De Mattias, utemeljiteljice Klanjateljica Krvi Kristove. S. Matija Pavić i članice Zajednice Krvi Kristove animirale su trodnevnu pripravu tijekom koje je predstavljen lik svetice kao žene djelotvorne vjere koja je svoj život temeljila na Kristovoj sveprisutnosti i bila otvorena za primanje i za davanje. Uz to su se svaku večer razmatrala otajstva prolijevanja Krvi Kristove kroz molitvu krunice Krvi Kristove.

Svečanu euharistiju na samu svetkovinu predvodio je svećenik Krčke biskupije vlč. Zvonimir Badurina-Dudić uz koncelebraciju trojice svećenika salezijanaca. Snažnom uronjenošću u lik i djelo sv. Marije De Mattias, vlč. Zvonimir je u propovijedi sažeo temelje svetičina identiteta iz čega je proizlazio neugasiv polet i gorljivi, neustrašivi apostolski duh.

“Misne molitve rišu svetičin portret donoseći divne izričaje: čudesni naum ljubavi, divni darovi milosti, apostol, svjedok, vjerno klanjanje, moć raspete Ljubavi, rosa Božje riječi, glasnik pomirenja i mira, neustrašivi apostol, vjerni svjedok, puna prelivene Božje ljepote…” – naglasio je na početku homilije vlč. Zvonimir te živopisnim primjerima opravdao svaki od navedenih izričaja.

U korelaciju sa životom Marije De Mattias doveo je i aktualnu Papinu apostolsku pobudnicu za Godinu vjere “Porta Fidei” navodeći sljedeće: “Od samog početka svoje službe kao Petrova nasljednika podsjećao sam na potrebu da se ponovno otkrije put vjere da bi se sve jasnije iznosilo na vidjelo radost i obnovljeni zanos susreta s Kristom.” (PF 2) Nije li upravo naša draga svetica živjela radost, nije li upravo ona bila žena novosti, proročica, zanosna…? Potvrđuje nam to i ona sama u jednom od svojih pisama s. Berenice Fanfani: “Ljubiti Isusa čitavim svojim bićem i srcem, a onda ga naviještati tom istom srdačnošću…”.

Župni zbor ” Sv. Ivan Bosco” pod vodstvom gđe Božice Veršić i uz pomoć “dirigentske palice” s. Imelde Dolibašić uzveličao je slavlje kako za vrijeme trodnevnice tako i na samu svetkovinu. Po završetku Euharistije uslijedilo je zajedničko druženje i okrjepa.

Prethodni članakSVETKOVINA SV. MARIJE DE MATTIAS
Sljedeći članakSVETKOVINA MARIJE DE MATTIAS U VRSARU