PREVENCIJA OVISNOSTI I PREDSTAVLJANJE CENTRA „MARJANOVAC“ U JAJCU

1798

Zaklada „Marija De Mattias“ (Zagreb) u suradnji s Centrom za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“ (Bos. Aleksandrovac) i školama na području grada Jajca organizirala je susret s djecom i mladima toga grada na temu borbe protiv ovisnosti. Naime, 27. rujna 2013. održan je susret za učenike sedmog i osmog razreda OŠ „Braća Jezerčić“ u Divičanima, nedaleko od Jajca. Kroz radionicu koju je vodila s. Ljubica Radovac, djeca su imala priliku testirati svoja znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i njihovoj zloporabi. Također su imali priliku proširiti svoja znanja i spoznaje o vrlo složenom i raširenom problemu ovisnosti o psihoaktivnim supstancama ali i novijim oblicima ovisnosti, poput ovisnosti o društvenim mrežama, internetu, kockanju i sl. Nadalje, s. Amata Anđelić im je predstavila djelovanje Centra za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“, iskustva, ciljeve i postavke rada po programu „Projekt Čovjek“ koji se u Centru provodi od 2003. godine. Učenici su sa zanimanjem, vrlo živo i dinamično sudjelovali u svim aktivnostima.

Istoga dana održan je i susret u Gimnaziji „Nikola Šop“ u Jajcu, za učenike četvrtih razreda Srednje medicinske i Srednje ekonomske škole. Nakon izlaganja s. Amate razvila se kvalitetna diskusija u kojoj su učenici svesrdno i angažirano sudjelovali. Moglo se zaključiti da mladi grada Jajca o ovoj problematici razmišljaju, prepoznaju probleme u svojoj sredini i nedostatku kvalitetnih sadržaja u borbi protiv ovisnosti. Vodstvo škola i sami mladi su otvoreni za nove aktivnosti i sadržaje na ovu temu, kao i druge teme glede mladih i njihovog psihosocijalnog razvoja.

U nastavku dana održan je susret i s djelatnicima Centra za socijalni rad Jajce na kojem je također predstavljen Centar „Marjanovac“ i njegovo djelovanje, a dogovoreni su i neki oblici suradnje između navedenih ustanova.

U večernjim satima, na poziv fra Marija Jelića upriličen je susret za 50-ak mladih iz FRAME Jajce, koji su kao otvorena i vrlo angažirana zajednica mladih vjernika o problematici ovisnosti promišljali na zreo i odgovoran način.

Zahvaljujemo svim suradnicima na otvorenosti i podršci u organizaciji navedenih događanja, a posebno mladima Marinku Barišiću i Mariju Radovac ispred mjesne zajednice Doribaba, te s. Mirjani Juranović iz Zagreba.

Prethodni članakPOKRAJINSKI SUSRETI U ZADRU, OKUČANIMA I ZAGREBU
Sljedeći članakPREMINULA JE S. BLAŽENKA KASAPOVIĆ