KLANJATELJICE KRVI KRISTOVE – 50 GODINA U AUSTRALIJI

2023

Klanjateljice Krvi Kristove u Australiji
1963. – 2013.
50 godina života i djelovanja

Pedeseta obljetnica prisutnosti i djelovanja sestara na australskom tlu svečano će se proslaviti 24. studenoga u Sydneyu, a 1. prosinca u Adelaideu.

Tim je povodom regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb, s. Ana Marija Antolović, otputovala u pohod svojim susestrama, hrvatskim redovnicama koje ondje djeluju od 1963. godine. S njom su iz domovine otputovale i s. Finka Dolibašić, regionalna savjetnica, te s. Anđelita Šokić, koja je 23 godine (1969.-1992.) djelovala u Australiji.

Poslijeratno stanje (nakon 1945. godine) u Jugoslaviji pojačalo je emigraciju. Mnogi su Hrvati gledali Australiju kao „obećanu zemlju“, zemlju slobode i blagostanja. Zato je i Crkva pojačala zalaganje za migrante, a redovničke zajednice nisu uzmicale pred problemom pružanja tako osjetljive pomoći.

Klanjateljice Provincije Zagreb otvoreno su i s povjerenjem u Krv Jaganjčevu, kako bi odgovorile potrebama vremena, prihvatile poziv da daju svoj doprinos na tom području. Pozitivno odgovaraju na molbu vlč. Josipa Kasića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji je u to vrijeme bio odgovoran za emigrante u državi Victoria, te je u Melbourneu sagradio Hrvatski centar budući da je tu bilo oko sedam tisuća Hrvata dok ih je još desetak tisuća bilo raspršeno po drugim gradovima.

Četiri hrvatske redovnice, Klanjateljice Krvi Kristove Provincije Zagreb, 11. prosinca 1963. poletjele su iz Rima za Australiju: s. Klara Jakovljević, s. Irma Büllesbach, s. Judita Baljkas i s. Josipa Santro.

Melbourne je prvo mjesto života i djelovanja Klanjateljica na australskom tlu, početak hoda s drugima, mjesto gdje su stjecale prva iskustva iseljeničkoga života.

Sestre su već pri dolasku susrele mnoštvo iseljenika, što je s. Judita živopisno opisala:

„Mladi, djevojke i djeca u narodnim nošnjama, čekali su na aerodromu u Melbourneu… Bili su tu reporteri televizije, fotografi… Tako smo se iste večeri mogle vidjeti na televiziji…“

„Na aerodromu su djeca, obučena u narodne nošnje, svakoj od nas predala lijep buket bijelih gladiola s našim imenima. Mnogi naši ljudi izrazili su nam dobrodošlicu. Prvo nas je pozdravio predstavnik katoličke vlasti u Australiji sa suzama u očima. Zatim jedan stari hrvatski profesor, koji nije mogao govoriti zbog uzbuđenja. Kad je obrisao suze, jedva je uspio reći: ’Dobro došle, Gospodin vas blagoslovio, hvala!’ Jedan drugi od naših je htio nešto reći, ali je samo izgovorio: ’Ovaj profesor koji vas je želio veoma srdačno pozdraviti studirao je retoriku; uvijek i posvuda je držao govore, govori sedam jezika. Bit će da je ovo prvi put u životu kako je ostao bez riječi. I mi se tako osjećamo. Srce jače kuca, oči su pune suza. Zato ste dobro došle, a u to ćete se uskoro uvjeriti.’ Jedan od predstavnika Nijemaca u Australiji pozdravio nas je na njemačkom jeziku.“

Sestre su preuzele mnoge poslove: brinule su za vjersku pouku i crkveno pjevanje, poučavale su djecu materinjem jeziku, otvorile su vrtić, obilazile bolesne i osamljene. U idućim su desetljećima proširile svoje djelovanje (Melbourne – Clifton Hill, Melbourne – North Fitzroy, Canberra – Nadbiskupija, Canberra – Cook, Sydney- Liverpool, Adelaide, Sydney – St. John’s Park). Dogodilo se i to da su neka mjesta napustile, a drugdje nastavile djelovati.

U Australiji je tijekom 50 godina djelovalo 30 sestara, a tri su od njih kćeri hrvatskih iseljenika koje su u zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove ušle na australskom tlu: s. Slavica Turčić, s. Tereza Kuzmić i s. Anđela Jurinić.

Danas osam sestara – pet u Sydneyu, tri u Adelaideu – aktivno sudjeluje u pastoralnom radu Hrvatskih katoličkih zajednica, vode molitvene zajednice, animiraju liturgijska slavlja i vode crkvene zborove, rade s volonterima za pastoralnu i socijalnu skrb, posjećuju obitelji i bolesnike, a djelatnice su i Doma umirovljenika “Cardinal Stepinac Village” u Sydneyu, te koordiniraju Društvo umirovljenika za pomoć starijim osobama po kućama.

„Klanjateljice Krvi Kristove su kroz proteklih 50 godina zanos svoje utemeljiteljice, svete Marije De Mattias, duhovnost Krvi Kristove i darovanu karizmu svjedočile i uprisutnjivale svojom riječju, djelovanjem i osobnošću posvećenih žena na ovom australskom tlu, prvotno im sasvim nepoznatom i stranom, a zatim vrlo bliskom i dragom, i njima i dragom Bogu. Zaogrnute i podržavane Božjom nježnom ljubavlju, trudile su se prepoznavati vrijednost otkupljenja po krvi Božjega Sina te je svakodnevno otkrivati na licima onih koje je Bog stavio na njihov životni put.“ – uvodne su riječi regionalne poglavarice s. Ana Marije Antolović u brošuri na engleskom i hrvatskom jeziku izdanoj prigodom ovog značajnog jubileja.