ZLATNA HARFA U NOVOJ TOPOLI

1635

U Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške prošle subote je organiziran susret dječjih zborova s područja Banjolučke biskupije – Zlatna harfa. Okupljeni pod geslom „Mir i dobro“ susretu je nazočilo preko 350 djece koji su došli iz 13 župa Banjolučke biskupije. Središnji dio programa je bilo svečano pontifikalno misno slavlje koje je predslavio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, u koncelebraciji s 5 svećenika.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio župnik vlč. dr. Anto Pelivan, izrazivši radost što se susret događa u nedavno obnovljenoj župnoj crkvi. Ovaj „susret je djelo providnosti, znak ohrabrenja i nade“ istaknuo je župnik Pelivan.

U prigodnoj propovjedi tumačeći geslo susreta „Mir i dobro“ biskup Semren je rekao: „U Franjinom pozdravu ‘Pax et bonum – mir i dobro’ sadržan je dar mira, dar sloge. Pozdrav uključuje zajedništvo ljubavi, neposredno je osobni odnos koji on uspostavlja s drugima. Pozdrav nije pozdrav dok ne uspostavi osobni odnos s drugima. Franjo prije svega ostvaruje odnos, proživljava odnos, ne igra se nikada učitelja, uvijek je brat koji ljubi i daje mir.“ A govoreći o izvoru mira biskup je istaknuo „samo nam Gospodin može dati mir i mi ga dajemo samo ako nosimo Isusa koračajući putovima svijeta“.

Tijekom misnog slavlja pjevali su svi zborovi uz dirigentsku palicu s. Damjane Kovačević, koordinatorice liturgijskog pjevanja u Banjolučkoj biskupiji i uz orguljsku pratnju s. Julijane Djaković.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kratka pauza, nakon koje su nastupili pojedini zborovi otpjevavši po dvije skladbe. Nastupilo je deset zborova, i to iz župa: Jajce, Bila, Budžak, Bosanska Gradiška i Nova Topola, Ljubunčić, Bihać, Lištani i Odžak-Ćaić, Glamoč, Podhum, te Livno.

Na kraju se nazočnima, vidljivo oduševljen, obratio biskup Semren, zahvalivši s. Damjani Kovačević, koja je u ime Banjolučke biskupije organizirala ovu velebnu manifestaciju, ali i svima koji sudjeluju u radu župnih dječjih zborova diljem Banjolučke biskupije.

Prethodni članakZLATNA HARFA U NOVOJ TOPOLI
Sljedeći članakPROGLAŠENJE GODINE MILOSTI – NEDJELJA DUHOVA