SPOMEN POPRSJE ČOVJEKU BOGATSTVA SKROMNOSTI

1638

Na svetkovinu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije pred kutinskom crkvom sv. Marije Snježne otkriveno je poprsje bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću., rad akademskog kipara Ivana Durakovića iz Zagreba. Dar je rodnoj Kutini promicatelja vrijednosti Bonifacijevog duhovnog života prelata mons. Vladimira Stankovića. Po želji darovatelja poprsje su podigli Ogranak Matice hrvatske i Župa Sv.Marije Snježne u Kutini.

Uoči večernje mise u snježnoj mećavi pod svjetlom reflektora, ali i ozračjem Božje ljubavi poprsje je blagoslovio sisački biskup mons. Vlado Košić. Upravo na dan Bezgrješnog Začeća BDM prije 125 godina, primivši u Rimu redovničko ime Bonifacije, Ivan Pavletić, skromni postolar iz moslavačkog sela Zbjegovače postao je članom Družbe Sinova Bezgrješne, podsjetio je kutinski župnik Dragutin Papić.

Bonifacijeva Družba djelujući u 20 zemalja, treću godinu ima i svoje hrvatsko sjedište u Kutini, a Bezgrješnu 8. prosinca obilježava i kao svoj dan. Njezini redovnici sada životom u Kutini Mariano Passerini iz Italije i Alpfonse Mevoh iz Kameruna u euharistijskom slavlju obnovili su zavjet. Biskup Košić posebno je Kutinčanima dao do znanja da od Bonifacija, za kojega se vodi postupak beatifikacije za proglašenje blaženim nasljeduju bogatstvo njegove skromnosti Sin ovog kraja i domovine Hrvatske, potvrda je da svetost u darovanoj žrtvi za druge, a njegova je bila za teško bolesne i nezbrinutu djecu – tinja u djelima svakog od nas, poručio je biskup Košić.

U Kutinu su za događaj posvećen bratu Bonifaciju stigle i čestitke iz Rima od glavnog poglavara Družbe Sinova Bezgrješne Rugerra Valentinija i patera Aleandra Paritantija, neobično zauzetog u postupku za proglašenje blaženim Ivana Bonifacija Pavletića. Svečanom obilježju u ime Kutine prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Vladimir Mičetić i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ante Juretić.