PREDSTAVLJENA KNJIGA S. TOMISLAVE ĆAVAR

1280

Ljubav nikad ne prestaje, naslov je knjige s. Tomislave Kate Ćavar, koja je bila predstavljena javnosti u ponedjeljak 6. 2. 2012. u dvorani Tribine grada Zagreba. Uz autoricu, s. Tomislavu, o knjizi je govorila regionalna poglavarica s. Cecilija Milković, profesorica hrvatskoga jezika i filozofije Darinka Netopil, te književnik Marko Matić.

U osvrtu na knjigu s. Cecilija je istaknula kako s. Tomislava u knjizi promišlja o svojoj zaručničkoj ljubavi prema Bogu kome je darovala svoj život. Promišlja o darivanju darovane joj Božje ljubavi koja je njezinu održala svježom i pjeva “ja i ti trudimo se oko uzajamnosti i ustrajnosti kako bismo živjeli vječnost”. Ta ljubav nikad ne prestaje. Riječ Božja joj je izazov u promišljanju, zahvaljivanju, zaključivanju i prosuđivanju. U 48 naslova nadahnutih na isto toliko riječi evanđelja prolazi mnoštvo životnih situacija susrećući se sa sobom. Ona promišlja i pjeva o spoticanjima, o težini i zamkama, ali i ljepoti međuljudskih odnosa. Evanđeoska poruka za nju nije tek pobožno promišljanje daleko od stvarnosti. Naprotiv, ona je zahtjevna i konkretno poziva na življenje kontrakulture, na opozicijski stav prema stavovima svijeta, nasilja, prestiža, privilegija.

Profesorica hrvatskoga jezika i filozofije, Darinka Netopil, uočava središnju želju koju s. Tomislava tim djelom otkriva javnosti. Iz intime svoje duše, nakon 25 godina redovničkoga života, javnosti pokazuje preispitivanje spremnosti za ponovno prihvaćanje Isusove zaručničke ruke i obnove vjernosti. Ona ističe kako je autorica puna života, ljubavi, a svijetom prolazi širom otvorenih očiju. S. Tomislava preispituje i potiče i nas da preispitamo kako hodamo ovom zemljom, te da poput nje iz perspektive ovozemaljskog gledamo u nebesko, istaknula je prof. Netopil te navedena zapažanja ilustrirala s više odlomaka iz knjige.

Osvrt na knjigu “Ljubav nikad ne prestaje” dao je i književnik Marko Matić. Istaknuo je kako je u njoj predstavljeno 48 zapisa za 48 godina života. Knjiga je kao stvorena za duhovne vježbe ne samo klerika, redovnica, nego i laika. Autorica je skoro svaku temu obradila opširnije proznim crticama, a skraćenije pjesmom u prozi. To je vrlo zanimljivo jer na dva načina govori o istom, a ne ponavlja se, istaknuo je Matić te zaključio kako su tu upute za sretniji život, jer s. Tomislava o zavisti, o ljubavi, o sreći, o prijateljstvu, o odnosu čovjeka prema čovjeku sve tumači kroz odnos čovjeka prema Bogu.

Okupljenima se na kraju obratila i sama autorica knjige, uputivši riječ zahvalnosti predstavljačima, obitelji i svima onima koji su joj pomogli da u sebi razvija ljubav prema riječi i Ljubavi koja nikad ne prestaje…

Tijekom predstavljanja ulomke iz knjige čitao je i učenik Borna Vuk. U glazbenom dijelu sudjelovao je Profesorski zbor osnovne škole “Mate Lovrak” Zagreb – Dubrava u kojoj radi s. Tomislava, a program je vodila mr. Tanja Popec.

Prethodni članakTREĆI SUSRET BIBLIODRAME
Sljedeći članakPREMINULA JE SESTRA TAVILIJA