PREDSTAVLJEN PROGRAM PAPINA BORAVKA U MILANU ZA SVJETSKI SUSRET OBITELJI

1437

Povezanost s obiteljima u cijelomu svijetu, ali i susret s krizmanicima na stadionu San Siro, te koncert u njegovu čast u Scali – tijekom dva će dana ta poznata mjesta u Milanu ugostiti papu Benedikta XVI., u prigodi njegova pohoda tom gradu od 1. do 3. lipnja.

Program pohoda, kojim će završiti Svjetski susret obitelji, objavljen je 28. veljače na tiskovnoj konferenciji održanoj u Milanu.

Glavne su dijelove Papina posjeta Milanu predstavili milanski nadbiskup kardinal Angelo Scola, i predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj kardinal Ennio Antonelli. Sveti će Otac sletjeti u milansku zračnu luku Linate 1. lipnja oko 17 sati, te se odmah potom u katedrali susresti s građanima. U 19 sati i 30 minuta poći će u milansku Scalu gdje će biti održan koncert u njegovu čast.

Među najvažnijim događajima na programu u subotu, 2. lipnja, nalazi se susret s krizmanicima na stadionu San Siro, te navečer, u 20 sati i 30 minuta, slavlje s obiteljima iz cijeloga svijeta u velikom parku u sjevernom dijelu grada. U istom će parku u nedjelju, 3. lipnja, papa Benedikt XVI. predvoditi Svetu Misu koja će završiti molitvom Anđeoskoga pozdravljenja. Popodne će pozdraviti organizatore Svjetskoga susreta obitelji, te se zrakoplovom vratiti u Rim oko 17 sati i 30 minuta. Svjetski susret obitelji važan je crkveni događaj na koji će poći i hrvatske obitelji.

Na Papinu se nakanu u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo Francesco Belletti, predsjednik Foruma za obitelji, te istaknuo da taj zahtjev odjekuje još od apostolske pobudnice ‘Familiaris Consortio’ iz 1981. godine, odnosno ta nužna pozornost društva prema budućnosti obitelji, jer obitelj je – i u dinamici kršćanskoga spasenja, i u ljudskoj logici – prvo i nezamjenjivo mjesto očuvanja čovječnosti. Tražiti stoga da i društvo podupire obitelj, znači tražiti ljudskost, slobodu i dostojanstvo za svakog čovjeka – primijetio je Belletti te istaknuo da ova Papina nakana obuhvaća također odgovornost svakoga od nas.

Istaknuvši potom dvostruku odgovornost današnjih obitelji, Belletti je objasnio da svaka naša obitelj treba biti mala kućna Crkva. Treba znati kako biti mjesto preobrazbe svetosti u svakodnevnom trudu – i kao roditelji, i kao djeca, i kao starije osobe – svjedočeći da je spasenje moguće za sve. Druga je odgovornost, posebno u posljednje vrijeme, to da tražimo mogućnost, i da se pokažemo sudionicima u politici i u društvenom životu. Nije dostatno – prema njegovim riječima – živjeti dobro vlastito obiteljsko iskustvo; obitelji se, naime, imaju udružiti i tražiti djelotvornije politike; to je jedan od načina kako da budu odgovorne za opće dobro.

Osvrnuvši se pak na sadašnju krizu, Belletti je istaknuo da bez spremnosti obitelji za žrtvu, i bez njihove sposobnosti za prihvat slabih osoba, posljedice bi krize bile još teže. To nam, uostalom, pokazuje da se obiteljima ne mogu postavljati samo zahtjevi. Veliki se napor obitelji ima obuhvatiti velikim zauzimanjem društva. Upravo je zbog toga – rekao je Belletti – naša odgovornost, kao kršćanskih obitelji, također i to da se kao predstavnici istaknemo na društvenom i političkom području – napomenuo je predsjednik Foruma za obitelji. (bitno.net)

Prethodni članakPROGLAŠENJE GODINE MILOSTI – NEDJELJA DUHOVA
Sljedeći članakOBITELJ – NADA ZA ČOVJEČANSTVO