MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

1760

„SVI ĆEMO BITI PREOBRAŽENI POBJEDOM ISUSA KRISTA NAŠEGA GOSPODINA“ (usp. 1 Kor 15, 51-58)

Drage sestre, prijatelji i suradnici!

Iskrenom radošću podsjećamo na skoru pripremu molitve za jedinstvo kršćana u Molitvenoj osmini, 18.-25. siječnja 2012. Molitveni materijal biti će dostupan preko našeg regionalnog tajništva u pdf formatu i naše web stranice u rubrici Iz Povjerenstava.

Molitva je snažna stvarnost u životu kršćanina. Molitva mijenja. Kada kršćani razumiju vrijednost i učinkovitost zajedničke molitve za jedinstvo vjernika u Kristu, preobražavaju se u ono što mole.

Ove godine kršćani iz Poljske pripremili su Molitvu za jedinstvo kršćana i ponudili nam za meditaciju svoje iskustvo molitve i preobraženja. Preobraženje, na koje se molitva odnosi, u svojoj dubini ostvarivo je samo u Isusovu uskrsnuću. Svaki kršćanin kršten u smrt i uskrsnuće Krista započinje put preobrazbe. Samo umirući grijehu i silama zla krštenici počinju živjeti životom milosti.

Život milosti zapravo omogućuje da iskusimo snagu Isusova uskrsnuća i apostola Pavla koji potiče: “Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu” (1 Kor 15,58).

Što je dakle Božje djelo? Nije li možda izgradnja kraljevstva pravde i mira? Nije li pobjeda nad silama tame i grijeha snagom ljubavi, svjetla i istine? Pobjedom našega Gospodina Isusa Krista, svim kršćanima dana je sposobnost nositi oklop istine i ljubavi i nadvladati sve prepreke koje sprječavaju svjedočanstvo Božjega kraljevstva. Ipak jedna prepreka ostaje i može spriječiti zadaću koju nam je izvršiti.

To je prepreka podjele i nesloge među kršćanima. Kako poruka evanđelja može odzvanjati autentično ako ne navješćujemo i ne slavimo zajedno Riječ koja daje život? Kako će evanđelje uvjeriti svijet u svoju unutarnju istinu ako mi, koji smo navjestitelji evanđelja, ne živimo koinoniu u tijelu Kristovu?

Molitva za jedinstvo nije dodatna “odjeća” kršćanskog života, već naprotiv, to je srce. Posljednja zapovijed koju nam je Gospodin ostavio prije dovršenja djela otkupljenja na križu je zajedništvo i jedinstvo među učenicima da svi budu jedno kao On i Otac, da svijet uzvjeruje. To je njegova volja i zapovijed kako bismo ostvarili sliku u kojoj smo oblikovani od početka, u zajedništvu ljubavi koje struji između osoba Presvetoga Trojstva što daje da su jedno.

Upravo je zato ostvarenje Isusove molitve za jedinstvo odgovornost svih krštenih.

Jedinstvo kršćana je Božji dar. Molitva nas priprema za primanje toga dara kako bi se preobrazili u ono što želimo. Neka nam nova godina donese još više otvorenosti kako u našim osobnim životima tako i u zajednicama otajstvom utjelovljenja i Kristove spasenjske smrti.

Prethodni članakBOŽIĆ I NOVA GODINA U DOMU „DRAGI BLIŽNJI“
Sljedeći članakSestra Tomislava Ćavar – LJUBAV NIKAD NE PRESTAJE