PREDBOŽIĆNA „GOZBA LJUBAVI” U CARITASOVOJ KUĆI U BREZOVICI

1578

Tradicionalni susret nazvan „Gozba ljubavi” u predbožićnom raspoloženju Zaklada „Marija De Mattias” Klanjateljica Krvi Kristove organizirala je u subotu 9. prosinca u Kući za zbrinjavanje djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjem „Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici.

Idejni začetnik susreta za djecu s djecom s teškoćama u razvoju su klanjateljice Krvi Kristove. Prvi susret održan je godine 2001., a od svog osnutka 2007. organizaciju je preuzela Zaklada Marija De Mattias. Svrha susreta je socijalizacija djece s teškoćama u razvoju i povećanje osjetljivosti djece bez poteškoća na potrebe i drugačijost svojih vršnjaka.

Okupljenima je riječ dobrodošlice uime ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelene Lončar, u svoje osobno, te uime korisnika i djelatnika uputio voditelj Kuće za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem „Bl. Alojzije Stepinac” Zoran Kljajić. Posebno je zahvalio sestrama klanjateljicama Krvi Kristove, Zakladi „Marija De Mattias” i svim njihovim dobročiniteljima, volonterima koju pomažu da se „Gozba ljubavi” održi svake godine.

Voditeljica razvoja programa Zaklade s. Cecilija Milković izrazila je radost ponovnog susreta „Gozbe ljubavi” koja svaki puta okuplja sve veći broj sudionika. Naglasila je kako Zaklada „Marija De Mattias” ove godina slavi deset godina djelovanja. „Rođendan Zaklade, znači rođendan dobrote u kojoj sudjeluju mnogi, a to je važno, jer Zaklada ono što ima i dobije može dalje dijeliti. Današnja ‘Gozba ljubavi’ održava se pod geslom ‘Nije važno činiti velika djela, već mala djela s puno ljubavi'”. Podsjetila je kako je ovo okupljanje u prvom redu radi djece koja se posebno raduju tim susretima.

Prvi dio susreta bio je u znaku okupljanja oko euharistijskoga stola, a misu je predvodio povjerenik za Pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije don Danijel Vidović, SDB. „’Gozba ljubavi’ nije ništa drugo, nego učiniti sve ono što nam je Gospodin poučio: darovati se za brata koji je pokraj mene. Potrudimo se da ova ‘Gozba ljubavi’ bude uistinu darivanje nas samih drugima koji su pokraj nas”, pozvao je don Vidović.

U homiliji je u kontekstu „Gozbe ljubavi” podsjetio kako mi kad organiziramo proslavu pozovemo samo neke „koji se nama sviđaju, koji nama mogu uzvratiti, koji nama mogu donijeti dobre darove, a isto oni očekuju od nas. No, Isus ne bira koga će pozvati na gozbu. Isus želi da mi svi danas budemo radosni: to je ‘Gozba ljubavi’ kada nitko od nas danas nije isključen, ni onaj najbolji, kao ni onaj koji je možda ponekad nestrpljiv, ili pak neposlušan. Isus želi da mi danas svi budemo pozvani na ‘Gozbu ljubavi'”. Za postati svet treba prvo ljubiti, a za ljubiti treba poštovati one koji su oko nas, istaknuo je te prisutne potaknuo na ustrajnost u ljubavi prema bližnjemu koja se može ostvariti samo ako u svoje srce na prvom mjestu stavimo Isusa koji nas voli, svaki dan gleda i želi da dođemo k njemu.

Nakon mise uslijedio je kulturno-zabavni program u kojem su sudjelovali korisnici Kuće Caritasa Sisačke biskupije za zbrinjavanje odraslih osoba s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem „Sv. Vinko Paulski” u Oborovu, učenici osnovne škole „Mato Lovrak” iz Dubrave, učenici 4a Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu s učiteljicom s. Sunčicom Kunić, vjeroučenici i ovogodišnji prvopričesnici župe sv. Marka ev. koji se pripremaju na Tuškancu s vjeroučiteljicom s. Anđelkom Šteko, korisnici i djelatnici Centra za autizam iz Dubrave. Prvi puta na susretu su sudjelovali i članovi Dječjeg zbora „Serafini” župe sv. Barbare u Gornjem Vrapču s voditeljicom s. Cecilijom Milković, te studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koje je na dolazak svojim iskustvom sudjelovanja na prošlogodišnjoj „Gozbi ljubavi” potaknuo mr. Kristijan Sedak, asistent na odjelu za komunikologiju HKS-a. Susretu je svoj doprinos u obliku slastica dao Centar Slava Raškaj.

Voditeljice programa bile su Ana i Veronika iz studentskog doma Marija De Mattias.

IKA
Zagreb, 9. prosinca 2017. godine

Fotografije: Marija Belošević

Prethodni članakADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA U KARLOVCU
Sljedeći članakADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA ČLANOVA ZAJEDNICA KRVI KRISTOVE U ZAGREBU