NACIONALNI SUSRET SURADNIKA U PASTORALU ROMA

1841

U subotu 28. listopada 2017. Varaždin, odnosno Varaždinska biskupija, bili su domaćini devetog po redu nacionalnog susreta suradnika u pastoralu Roma. Tema ovogodišnjeg nacionalnog susreta bila je „Uloga vjeroučitelja u pastoralu Roma“, a organizatori su bili Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma, kojim predsjeda varaždinski biskup Josip Mrzljak i Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

U uvodnom pozdravu prisutnima se u ime domaćina obratio vlč. Damir Slamek, povjerenik za pastoral Roma Varaždinske biskupije. Prisutne je potom pozdravio i biskup Josip Mrzljak koji je pročitao pismo koji je u povodu ovog susreta stiglo od zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Varaždinski biskup napomenuo je kako u Varaždinskoj biskupiji živi najveći broj Roma od svih biskupija u Hrvatskoj, njih oko 12000.

– Sigurno da je to jedan izazov za pastoral. Oni se deklariraju kao rimokatolici, ali njihova vjera je površna. Većinom se krste, neki dođu do prve svete pričesti, a do krizme njih još manje. Rijetki od njih se vjenčaju. Tu je prostor katehizacije i evangelizacije u njihovim naseljima, ali i u svim obiteljima koje žive u župama gdje nema posebnih romskih naselja. To je izazov za svećenike, za sve nas, da im dođemo što bliže i da im budemo pravi navjestitelji evanđelja – poručio je mons. Josip Mrzljak.

Priznanje, ali i obaveza, za Varaždin

Varaždin je već drugi puta domaćin ovakvog nacionalnog susreta suradnika u pastoralu Roma. Naime, 2010. godine u Varaždinu je održan susret na temu “Sakrament krsta kod Roma”. Veliko je to priznanje, ali i obaveza za sve nas, čulo se na susretu.

– Dakako da je to velika obaveza. Prvi naš biskup Marko je također bio povjerenik za pastoral Roma u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i udario je temelje. Čak je pokušao izraditi i udžbenike na romskom jeziku, iako je to jako teško bilo, jer oni imaju više raznih narječja. Važno je da se oni uklope u naše sredine, naše škole, da njihova djeca nauče hrvatski jezik. To je dosta teško, ali važno je naučiti na koji način im pristupiti i katehezirati ih – poručio je otac biskup.

Ohrabrenje i dijeljenje iskustava

Nacionalnom susretu u Pastoralnom centru u Varaždinu prisustvovala je i tajnica Odbora za pastoral Roma HBK, časna sestra Karolina Miljak. Dva su razloga zašto je domaćin baš Varaždin, kazala je s. Karolina.

– Jedan od razloga je taj što Varaždinska biskupija ima najviše Roma na području HBK, a drugi razlog je zato što je prije godinu dana novim predsjednikom Odbora HBK za pastoral Roma postao varaždinski biskup Josip Mrzljak. On k tomu ima jako puno osjećaja za romsku populaciju i ovdje kod vas se jako puno radi s Romima. Cilj ovoga susreta je da okuplja pastoralne djelatnike među Romima, da ih ohrabri, da dijelimo zajednička iskustva. Osim toga, nacionalni susret ima za cilj animirati i čuti, prije svega, vjeroučitelje koji u svojim školama, na području svojih župa, imaju Rome i s njima rade. Možete imati stotinu organizacija, ali ako ne čujete bazu, sve je uzalud i ostaje mrtvo slovo na papiru – poručila je s. Karolina Miljak.

Uloga vjeroučitelja – nezamjenjiva

Sudionici susreta mogli su prisustvovati na trima predavanjima. Najprije je prof. dr. sc. Josip Šimunović sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta govorio o općoj ulozi i važnosti vjeroučitelja u pastoralu crkve. Uloga vjeroučitelja u pastoralu Crkve je iznimno važna, možemo reći i nezamjenjiva, poručio je profesor Šimunović.

– Vjeroučitelji su visokoobrazovane osobe koje su završile svoj studij na katoličkim učilištima i tijekom studija su se susreli s pastoralnom teologijom i onime što je vezano uz pastoral. Oni su državni i crkveni službenici. Kao takvi sigurno je da ulaze u djelovanje Crkve. Vjeroučitelji se ne mogu samo ograničiti na djelovanje u školi, nego i župnim zajednicama i udrugama. Isto tako, vjeronauk u školi ima svoju pastoralnu dimenziju – kazao je prof. dr. sc. Šimunović.

Zbog svega navedenoga, možemo reći kako su vjeroučitelji produžena ruka Crkve u školama.

– Svaki vjeroučitelj koji dolazi u školu dolazi i u ime Crkve. Upravo kao crkveni službenik donosi sadržaj katoličkog vjeronauka, ali isto tako nije neki stroj koji će to predati, nego zaista želi da učenici i učenice ne dobiju samo informaciju, nego i kontakt s Kristom i Crkvom. Upravo to vjeroučitelji rade u školi. Stoga i vjeroučitelji koji rade s Romima imaju nezamjenjivu ulogu. Prostor za napredak? Prvo je – biti s njima. Obogaćujuće druženje i zajedništvo gdje Romi mogu primiti mnogo toga od nas, ali i obogatiti nas. U toj sinergiji se mogu organizirati različiti oblici pastorala i suradnje na dobrobit i jednih i drugih – kazao je profesor Šimunović s KBF-a.

Promocija ljudskog identiteta

O interkulturalnom odgoju i obrazovanju kroz prizmu vjerskog odgoja govorila je Kristina Čačić, vjeroučiteljica i tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

– Hrvatsko školstvo kroz pluralizam i dijalog njeguje interkulturalnost općenito. Tu se najbolje slažu ciljevi školskog vjeronauka. Zašto? Promocija ljudskog identiteta kroz ljudsku osobnost je izuzetno važna, a kada gledamo romsku manjinu kao specifičnost s obzirom na izazove s kojima se susreću u društvu i kroz odgoj i obrazovanje, onda smo upravo mi vjeroučitelji i suradnici u Crkvi pozvani da kroz školski vjeronauk njegujemo njihovu osobnost te kulturni i vjerski identitet. No, prije svega moramo biti s njima. Socijalna deprivacija je često prisutna u romskim zajednicama, pogotovo kada gledamo područje naše Varaždinske biskupije. To nam daje zadatak da mi koji smo širitelji riječi Božje i svjedoci Uskrsloga Krista moramo doći k njima. Različiti oblici zajedništva i suradnje na župskoj i biskupijskoj razini i kroz školski vjeronauk obvezuju nas da zaista pokažemo kršćansku i bratsku sućut, suosjećajnost i blizinu upravo našoj braći i sestrama Romima – poručila je Kristina Čačić.

Rast u vjeri i znanju

O pastoralnom iskustvu u radu s vjeroučenicima Romima predavanje je održao vjeroučitelj Martin Meštrić iz župe Novo Selo na Dravi. Profesor Meštrić već 18 godina radi u Osnovnoj školi Kuršanec, gdje Romi čine oko 77% školske populacije. Radi i kao župni kateheta gdje se također susreće s učenicima pripadnicima romske nacionalne manjine.

– Moja iskustva su lijepa unatoč svim poteškoćama na koje nailazimo u vrijeme nastave i župne kateheze. U samoj nastavi su problemi zbog jezične barijere. Iako imaju veliku želju i volju za znanjem, nailazimo na problem zbog nedovoljnog poznavanja standardnog hrvatskog jezika. Radi toga ne mogu adekvatno pratiti nastavu i kao učitelji se moramo prilagoditi otvorenošću srca, biti im i majka i otac i prijatelj, jer oni su željni pažnje i ljubavi. Na taj način želimo im, uz neke posebne kompetencije, doprinijeti da oni mogu rasti i u vjeri i u znanju. Romska djeca zainteresirana su da čuju riječ Božju i rasti u vjeri. Nažalost svjedoci smo da se s njima malo radi na pastoralnom planu. Vjeronauk u školi je temelj, a vjeroučitelji tu ulažu mnogo truda, svatko na svoj način. Romi pokazuju interes i žele biti jednaki većinskom stanovništvu što se tiče katoličke vjere. No, u taj rast treba uložiti puno napora i truda – kazao je vjeroučitelj Martin Meštrić.

Susret su svojim glazbeno-scenskim umijećem uveličali članovi Pjevačkog zbora Osnovne škole Petrijanec predvođeni profesoricom Melitom Bastalec, a pridružio im se i katedralni orguljaš mo. Višeslav Jaklin.

Goran Damjanić
Preuzeto s: www.biskupija-varazdinska.hr

Prethodni članakTRIBINA O TEMI „OBRAMBENI MEHANIZMI LIČNOSTI“
Sljedeći članakS. MIRJANA JURANOVIĆ OBRANILA DOKTORSKI RAD