SAMOSTAN „MARJANOVAC“ – ŠKOLA ŽIVOTA

1724

U subotu, 10. listopada 2015., u Bosanskom Aleksandrovcu je organizirano slavlje povodom 130 godina postojanja samostana „Marjanovac“ i 15 godina djelovanja Terapijske zajednice Centar „Marjanovac“.

Slavlju je nazočilo oko 200 gostiju među kojima 30-tak sestara Klanjateljica Krvi Kristove, nekoliko svećenika, bivši i sadašnji korisnici sa svojim obiteljima, prijatelji, suradnici i dobročinitelji Centra te predstavnici javnih institucija.

Regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović, pozdravljajući sve prisutne u ime sestara Klanjateljica Krvi Kristove, izrazila je radost zbog okupljanja naglasivši da je ovo dan zahvaljivanja, sjećanja i slavlja. Istaknula je da su prisutne sestre živo sjećanje na sve stanovnice ovog samostana koji postoji od 1885. godine te nastavila: „Želimo zahvaliti Bogu za njegovu vjernu pratnju i za sve dobro koje su sestre učinile kroz duga desetljeća marljivog rada i nesebičnog služenja dragom bližnjemu. Ovo je dan sjećanja na dugu i bogatu povijest u kojoj je bilo puno radosti, ali i patnje i stradanja. Ovo je dan slavlja jer slavimo život. Život je dar koji smo svi primili od Boga. Od početka postojanja samostana sestre su na razne načine bile u službi i zaštiti života. Ova kuća je bila mjesto učenja i odgoja, priprema za zrelo i odgovorno upravljanje vlastitim životom i razvijanje sposobnosti za suradnju s drugima, a to je na jedan osobit način ovih zadnjih 15 godina, oaza i škola života za one koji imaju hrabrosti i žele zajedno s drugima otkrivati prave vrednote života.“

Djelatnici i korisnici Centra „Marjanovac“ pripremili su prigodan scenski prikaz prepun simbola koji je sudionike slavlja  proveo kroz povijest od 1885. do danas, ističući prijelomne povijesne trenutke kroz 130 godina prisutnosti i djelovanja sestara. Na slikovit način kroz riječ i simboliku predstavljen je i petnaestogodišnji rad Terapijske zajednice što je kulminiralo za nas već tradicionalnim načinom obilježavanja završetka programa – sađenjem „borića“. U spomen na 15 godina rada Centra, 6 korisnica i 9 korisnika koji su u zadnjih nekoliko godina završili program, zasadilo je svoje drvo života koje ostaje trajno sjećanje, poticaj i prisutnost u ALEJI POBJEDNIKA koja iz godine u godinu postaje sve duža.

Slijedio je zajednički ručak uz druženje, a slavlje je okrunjeno svetom misom zahvalnicom koju je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Aleksandrovcu slavio župnik dr. Ante Pelivan. U prigodnoj homiliji zahvalio je sestrama za njihovo služenje svakom pojedincu, Crkvi i društvu na razne načine, kao i kroz novi oblik poslanja i rada s ovisnicima.

A. M. A. / 12. 10. 2015.

Prethodni članakBLAGOSLOV KAPELICE I GOSPINA KIPA U OKUČANIMA
Sljedeći članakNOVA SAZNANJA I RADOSNO ZAJEDNIŠTVO