BLAGOSLOV KAPELICE I GOSPINA KIPA U OKUČANIMA

2258

U kapelici sv. Marije De Mattias u Domu „Dragi bližnji“ u Okučanima, sestre Klanjateljice Krvi Kristove organizirale su slavlje 7. listopada 2015., na blagdan Kraljice krunice i spomen dolaska prvih sestara iz Austrije u Banju Luku.

Nakon molitve krunice i misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama u parku Doma „Dragi bližnji“ gdje je mjesni župnik fra Mario Radman blagoslovio novoizgrađenu kapelicu s kipom Blažene Djevice Marije, Gospe Nazaretske. Brojne sestre Klanjateljice zajedno s korisnicima Doma i ostalim okupljenim vjernicima, izrazile su zahvalnost Presvetoj Djevici za njezinu majčinsku pratnju u povijesnom hodu Klanjateljica.

Kip Blažene Djevice Marije, Gospe Nazaretske, povijesna baština Klanjaltejica Krvi Kristove našao svoje mjesto u Okučanima. Godine 1889.  bio je postavljen u centru velikog kompleksa samostana sestara Klanjateljica Krvi Kristove nazvan “Nazaret“ (današnja vojarna „Kozara“) u Banja Luci. Bio je omiljeno mjesto molitve i okupljanja školskoj djeci i mještanima sve do 1949. godine kad su sestre protjerane.

Kip je od tada bio u kapelici u selu Vujnovići, a nakon zadnjeg rata prenesen je u privremeni bogoslužni prostor župe Petrićevac. Prije 4 godine zajednica Klanjateljica je preuzela kip te ga potpuno obnovila jer je bio u vrlo derutnom stanju.

Osim značaja same kapelice u dvorištu gdje se korisnici Doma rado zadržavaju, ovaj projekt za zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove, nositeljicu programa Doma, ima povijesno značenje. On je veza s Banja Lukom, kolijevkom Zajednice i narodom među kojim je prisutna i kojemu služi od 1879. godine. Ovim je činom oživljen dio povijesti vezane uz Nazaretsku špilju i Gospin kip – sveto mjesto za sve mještane, gdje su primljene mnoge milosti i ispričane mnoge životne priče. Stradanje i premještanje kipa na simboličan način predstavlja Marijino dijeljenje sudbine s narodom kojeg ona zagovara i prati.

Kip posvješćuje Marijinu prisutnost i poziva na suživot, pomirenje i toleranciju. Međusobno izmirenje otvara putove svim milostima i blagoslovu. Molitva s vjerom pred ovim kipom, u ovoj oazi mira, bit će svima izvor blagoslova i Marijine zaštite.

Kapelica štiti kip od atmosferskih utjecaja. Izgrađena je u obliku šesterokuta. Izgled i boja se uklapaju u cjelokupni pejzaž prostora koji okružuje Dom. Mala kupola daje objektu izgled sakralnosti. Staklene površine omogućuju vidljivost lijepog Marijinog kipa sa svih strana.  Niska stepenica oko postolja poziva na poklonstveni stav pred Marijom.

Postolje s kamenom izradio je Rambousek d.o.o. iz Novske, a kapelicu s aluminijskim profilima i staklom “Elba” (vl. Mile Majdandžić) iz Gornjih Bogićevaca. Opločenje oko kapelice izradio je Ante Kašljević, a rasvjetu Nikica Blažević. Ostvarenju ovog projekta svojim donacijama su pomogli: Brodsko-posavska županija, Općina Okučani, zajednice sestara Klanjateljica iz Nove Topole i Banja Luke.

Tekst: s. Cecilija Milković & s. Vesna Abramović
Fotografije: s. Snježana Pavlović i Radio “Bljesak” Okučani – Facebook

Prethodni članakSPOMEN NA DOLAZAK KLANJATELJICA U BOSNU 7. LISTOPADA 1879.
Sljedeći članakSAMOSTAN „MARJANOVAC“ – ŠKOLA ŽIVOTA