POSVEĆENA NOVOIZGRAĐENA ŽUPNA CRKVA I OBILJEŽENA 150-TA OBLJETNICA ŽUPE

1852

U subotu 15. studenog 2014. biskup banjolučki mons. Franjo Komarica posvetio je novoizgrađenu župnu crkvu u Glamoču te ujedno obilježio i 150-tu obljetnicu postojanje župe. U koncelebraciji s biskupom je bilo 12 svećenika. U misnom slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika. pjevanje je predvodio domaći župni zbor pod vodstvom s. Simplicije. Bilo je nazočno i više redovnica Družbi Klanjateljica Krvi Kristove koje u Glamoču imaju svoj samostan, te iz Družbe Služavki Malog Isusa iz samostana u Livnu.

Proslavi 150-te obljetnice župe Glamoč prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je sva tri dana predvodio vlč. Vladislav Žarko Ošap, banjolučki župnik. Trećeg dana trodnevnice, nakon mise u prostorijama župnog ureda, upriličena je prigodna izložba „Župa Glamoč jučer i danas“, umjetničkih slika s glamočkih kolonija.

Pred početak svete mise mons. dr. Anto Orlovac, biskupski vikar je u kratkim crtama predstavio povijesni presjek nazočnosti Katoliče Crkve tijekom mnogih proteklih stoljeća te župe Glamoč kroz zadnjih 150 godina njena postojanja.

Na početku svete mise domaći župnik vlč. Marko Crnjak je izrazio srdačnu dobrodošlicu – kako biskupu i svećenicima, tako i svim vjernicima iz svoje, ali i drugih župa – te kraćim osvrtom izvijestio o dugogodišnjim radovima na izgradnji župne crkve umjesto one koja je u Drugom Svjetskom ratu bila spaljena a u Domovinskom potpuno porušena kao i župna kuća. Nakon župnikova osvrta jedan od izvođača građevinskih radova na crkvi je predao ključeve crkve biskupu.

Zatim je biskup, uz prigodno upućeni pozdrav, blagoslovio vodu kojom je poškropio zidove novoizgrađene crkve kao i nazočne vjernike.

U prigodnoj homiliji biskup je – spajajući događaj 150-te obljetnice župe i obredu posvete crkve – između ostalog govorio „o važnosti žive Crkve koju čine žive osobe tj. župljani“. Protumačio je simboliku pojedinih dijelova obreda koji se događaju u posveti crkve. Istaknuo je da je „za nas kao ljude, koji živimo u određenom vremenu i prostoru, prevažno poznavati svoje korijene te ostvarivati istinski suživot – zagarantiranim, ne samo od ljudskih zakona nego, od Boga neupitnim pravom na svoj identitet vjerski i nacionalni, na svoj rodni kraj – i na život dostojan čovjeka“. Biskup je čestitao župnoj zajednici na njihovoj ustrajnosti u vjeri Katoličke Crkve i na ljubavi prema svojoj župnoj crkvi koju su svojim molitvama i osobnim žrtvama, uz pomoć dobročinitelja, predvođeni svojim neumornim župnicima,Adolfom Višatickim i Markom Crnjakom, godinama strpljivo gradili i uspješno dovršili.

Nakon ispovijesti vjere biskup je uljem svete krizme pomazao četiri križa na stupovima crkve te okadio već ranije posvećeni oltar u koji su pohranjene relikvije sv. Leopolda B. Mandića, zatim crkvu i vjernike u njoj.

Na kraju mise župnik je zahvalio biskupu na predslavljanju svete mise i na posveti crkve, te svim dobročiniteljima iz župe kao i crkvenim organizacijama iz drugih zemalja koji su „ugradili dio sebe u ovo lijepo i vrlo potrebno zdanje župne crkve sv. Ilije Proroka“.

Nakon misnog slavlja zajedničko druženje biskupa, svećenika i vjernika je nastavljeno za „obiteljskim stolom“ kojega je upriličio župnik sa svojim župljanima, gdje su se uz ugodne riječi i pjesmu dugo zadržali!

I na misnom slavlju i na „trpezi ljubavi“ bili su nazočni dvojica glamočkih paroka SPC i glamočki imam. Oni su također uputili prigodnu riječ svoje čestitke.

Svim nazočnim se obratila također i regionalna poglavarica sestara Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Zagreba s. Ana Marija Antolović te predsjednik županijskog vijeća Herceg-bosanske županije Branko Ivković.

Zajedničkom fotografijom pred novoizgrađenom župnom crkvom „ovjekovječen“ je „ovaj jedinstveni događaj“.

TABB
Glamoč, 15. studenog 2014.

Prethodni članakTribina u Bihaću – 21. studenoga 2014.
Sljedeći članakSJEDNICA VIJEĆA HBK ZA EKUMENIZAM I DIJALOG