DOPRINOS ASC KROZ BIBLIODRAMU HVALOSPJEVA LJUBAVI

2743

U Zagrebu je od 15. do 17. listopada 2014. održana Konferencija socijalnih radnika na temu „Socijalni rad u vrijeme socijalne i ekonomske krize“. Uz preko 400 sudionika, Konferenciji su nazočile i tri sestre Klanjateljice Krvi Kristove, socijalne radnice: s. Snježana Pavlović, s. Ljubica Radovac i s. Zdravka Leutar.

Zdravka je vodila i 90-minutnu radionicu pod nazivom Bibliodrama: Osvješćivanje vlastite profesionalne uloge u socijalnoj i ekonomskoj krizi društva. Radionica je izazvala osobitu pažnju sudionika. Bilo je puno više zainteresiranih od mogućeg broja za kvalitetno provođenje bibliodrame.

Sudionice su najprije razgovarale o iskustvima povezanim s vlastitom profesionalnom ulogom u današnjem vremenu koje je obilježeno socijalno-ekonomskom krizom. Naglasile su važnost empatije u radu s korisnicima, socijalnog zagovaranja, sagorijevanja na poslu te duhovnih vrijednosti kao što su: ljubav, nada, vjera, pozitivno gledanje, podrška, socijalna pravda, opće dobro itd.

Nakon skupnog rada o spomenutim područjima te izražavanja osjećaja, krenule smo, slušajući  Bachov koral „Jesus bleibet meine Freude“, u dubine biblijskog teksta „Hvalospjev ljubavi“. Pokušale smo u njemu naći odgovor za osobni i profesionalni život. Sudionice su duboko proživljavale riječi teksta pronalazeći pravo mjesto za sebe. Svoje  poruke produbile su kroz scenske prikaze zajedništva, međusobne podrške, ljubavi i oslonca na Boga te izrazile nadu kao osobitu pomoć u svom profesionalnom i osobnom djelovanju.

Nastavak radionice zbiva se i danas kroz čitanje pristigle elektronske pošte u kojoj sudionice izražavaju zahvalnost i želju da ponovo pristupe bibiliodrami u znatno duljem vremenskom razdoblju.

Zdravka Leutar
Zagreb, 18.10.2014.

Prethodni članakDUHOVNA OBNOVA ZA DJECU I MLADE U TOMISLAVGRADU – BIBLIODRAMA
Sljedeći članakBIBLIJA ZA DJECU