BITI RADIKALAN KRŠĆANIN – ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE I ODRASLE U ŽUPI TOMISLAVGRAD

1906

Za članove podružnica Širokovac i Stipanjići održana je duhovna obnova 8. i 9. prosinca 2012. Na obnovi za mlade okupilo se 17 sudionika koji su se željeli susresti s Bogom i samima sobom. Organizator obnove bio je fra Velimir Bagavac, a voditeljica s. Zdravka Leutar, ASC. Za duhovnu obnovu smo se poslužili metodom Bibliodrame, čiju edukaciju već drugu godinu provodi Zaklada “Maria De Mattias.”

Najprije su se mladi međusobno bolje upoznali kako bi osigurali psihodinamiku grupe i što kvalitetnije radili. Nakon toga voditeljica ih je pozvala na promišljanje o Božjoj riječi i Bibliji u njihovoj svakodnevnici, što im Biblija znači i kakav je njihov osobni odnos prema njoj. O svemu tome su razmišljali uz meditativnu glazbu i riječi voditeljice koja bi postavila pitanje i nakon toga uvodila sudionike sve dublje u razmišljanje. Sudionici su svoje cjelokupno promišljanje trebali izraziti odgovarajućom riječi i rečenicom koja najbolje opisuje njihov odnos prema Bibliji. Izričaji su uglavnom sadržavali stavove kako je Biblija za njih izvor života i putokaz do Boga, te orijentir za življenje u svakodnevnici. Nakon toga su u grupama na vrlo kreativan način izrazili svoje produbljeno razmišljanje o odnosu prema Bibliji. Tekst prispodobe o izgubljenom sinu i milosrdnom ocu započeli smo zajednički produbljivati putem čitanja, meditativnog poniranja u tekst i dijeljenja vlastitih misli, a zatim smo se okrenuli prema životnoj strani razmišljajući o tome kada smo sami znali otići od sebe, Boga, obitelji… Susret s vlastitim životnim iskustvom uvijek je dubok doživljaj koji je i ovoga puta pobudio emocije u sudionicima, nakon čega su mogli još dublje ući u sebe i tekst. U nastavku produbljivanja teksta uslijedilo je biranje željene uloge (starijeg sina, mlađeg sina, oca…) i uživljavanje u nju, pri čemu su mladi izrazili sebe i došli do određenih spoznaja o sebi a koje su imali prilike međusobno podijeliti u velikoj grupi. Za zajednički sažetak rada, svatko je utonuo u sebe putem pisanja pisma samome sebi i stvaranja konkretne odluke koju će provesti tijekom adventa, kao osobnu pripremu za Božić. U pismu su napisali sve što osjećaju i što žele promijeniti u svojoj svakodnevnici. Pisma su predali voditeljima a bit će im vraćena na Badnjak, kako bi mogli vidjeti koliko su u ovome razdoblju uznapredovali i kako bi se podsjetili na ono što su Bogu i sebi obećali. Obećanje su trebali izraziti kroz dvije ključne riječi: jednom su izrazili vrlinu koju bi željeli posjedovati, a drugom nešto što žele maknuti iz svoga života. Nakon što su to na simboličan način i učinili, sve smo učinjeno Bogu donijeli/prinijeli u adoraciji. Sudionici su se vratili u svoju svakodnevnicu zaista raspjevani, sa željom da se češće okupljaju na ovakvim susretima.

Sutradan je uslijedio susret s odraslima. Bilo je oko 30-tak sudionika koji su došli na obnovu i kod njih su bile kombinirane metode Bibliodrame, predavanja ex catedra, produbljivanje teme vjere u malim skupinama i dijeljenje iskustava, meditacije i adoracija. Kroz predavanje su bila osvjetljena četiri sredstva koja nam pomažu u produbljivanju naše vjere: svakodnevni susret s Božjom riječi, Euharistija, redovita ispovijed s osobitim naglaskom na duhovno vodstvo i činjenje dobrih djela. Naša vjera se očituje po našim djelima. Nakon toga smo zajednički u malim skupinama razgovarali o poslanici sv. Oca povodom otvaranja godine vjere. U grupama je posebno došla do izražaja svijest o tome kako smo stvoreni na sliku Božju i kako tu Božju sliku prepoznajemo u sebi i u ljudima s kojima živimo, članovima naših obitelji, onima s kojima radimo, a i onima s kojima imamo poteškoće u komunikaciji. Zatim su bili naglašeni darovi koje nam Bog daruje i koliko ih prepoznajemo u svojoj svakodnevnici te koliko smo za njih zahvalni. Prepoznato je kako su i situacije i križevi koje nam život pruža također dar i izazov za nas, da zaista živimo volju Božju. Nakon toga smo imali susret s Biblijom na način kako je prethodno opisano u radu s mladima. Otvorenost i kreativnost odraslih i starijih osoba koje su na vrlo dubok način, putem simbola i upotrebljavajući rekvizite izrazili svoj odnos prema Bibliji, bila je doista dirljiva. Nakon toga je načinjen put kojim su sudionici trebali proći s rečenicom koju su ponijeli s duhovne obnove, a one su bile istinski duboke i dirljive, poput: Pa da mi je i dolinom proći zla se ja ne bojim, jer Ti si sa mnom… Nakon toga uslijedila je adoracija u kojoj smo se kroz prisjećanje na lik Marije i Abrahama, na njihovu vjeru i životne kušnje, družili i Isusu prinosili sebe i sve one koje nosimo u srcu. Svi su bili obučeni i uronjeni u Krv Kristovu, gdje smo molili njezinu snagu da nas spasi. U adoraciju su se priključili i mladi od prethodnoga dana, te djeca odraslih sudionika, i svi smo zajedno slavili Gospodina.

Bili su to dani milosti, radosti, zajedništva i želje za predanjem Gospodinu!

Prethodni članakSPOMEN POPRSJE ČOVJEKU BOGATSTVA SKROMNOSTI
Sljedeći članakČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA