PREMINULA JE SESTRA TAVILIJA

1281

S. TAVILIJA GAĆINA, tiho se preselila u vječnost 10. veljače 2012. u 16.30 sati. U 93. godini života njezina duša našla je mir u Božjoj blizini. Toga i prethodnog dana, sestrama zajednice u Ivanečkom Vrhovcu govorila je o smrti veoma vedro, naslućujući blizinu trenutka napuštanja vremenitog života. Zazivala je svetog Josipa kojeg je osobito štovala. U posljednjim trenucima svjesno je predala svoj život Gospodinu te izrazila vjeru i povjerenje u Krista Gospodina o čemu svjedoče sestre koje su bile uz nju.

S. Tavilija, Slavka Gaćina, rođena je 30. svibnja 1919. u Primoštenu u obitelji Mate i Danice rođ. Bakotić.

U zajednicu Klanjateljica ušla je 8. studenoga 1940. Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1942. Bilo je to vrijeme Drugog svjetskog rata, vrijeme neizvjesnosti, u kojemu je proživjela prve godine svoga redovničkog života. Vrhovna poglavarica je odgađala polaganje zavjeta za sigurnija vremena, pa je tako i s. Tavilija s većom skupinom sestara položila doživotne zavjete tek 1954. godine, na blagdan Velike Gospe.

Služila je svojim sestrama, svećenicima i biskupima te svima koju su se našli na njezinu životnom putu, ponajviše kao kuharica i sakristanka, ali i po različitim drugim službama u: Nazaretu (Banjaluka), Zagrebu, Primoštenu, Šibeniku, Silbi, Maradiku, Olibu, Bjelovaru, Ražancu, Zadru, Kutini, Karlovcu i Selinama. Posljednjih 10 i pol godina (od 2001. godine) proživjela je u Ivanečkom Vrhovcu.

Svima koji su poznavali sestru Taviliju, ostat će u sjećanju njezina vedrina i smisao za humor. Voljela je druge nasmijavati, a nije izbjegavala da to bude i na njezin račun. Bila je draga sa svojim dalmatinskim naglaskom. Bila je osjetljiva za pravednost o kojoj je često izražavala svoje misli. Izbjegavala je površnost u molitvi, te se radije priklanjala kratkoj molitvi s trudom da ona bude istinska i izraz ljubavi prema Kristu. Jedna od njezinih dragih molitava bila je: „Isuse moj, dođi k meni kad sam najmilija tebi!“ Sestre su s njom često molile kroz dan i razgovarale, a u njezinom društvu uvijek je bilo ugodno.

Sestru Taviliju nadživjele su njezine tri nećakinje: Marija, Josipa i Ruža.

Draga s. Tavilija, raduj se vječno u Gospodinovoj blizini, u zajednici svetih i blaženih, osobito sa svetom Marijom De Mattias, svetim Josipom i blaženim Alojzijem Stepincem. Počivala u miru Božjem!

Sprovodne obrede 13. veljače u 14 sati na groblju u Ivancu predvodio je vlč. Zoran Gložinić, župnik iz Ivanca, uz sudjelovanje još dvojice svećenika, vjernika i zajednice Klanjateljica. Nakon ukopa slavljena je Misa zadušnica u samostanskoj kapelici u Ivanečkom Vrhovcu koju je predslavio don Ivan Matijević, SDB.

Klanjateljice Krvi Kristove,
Regija Zagreb

Prethodni članakPREDSTAVLJENA KNJIGA S. TOMISLAVE ĆAVAR
Sljedeći članakZ A H V A L A