11. Općinskom poglavarstvu Acuta: Zahtjev za dodjelu 400/500 škuda jednokratno za utemeljenje Družbe Klanjateljica

539

11.
Općinskom poglavarstvu Acuta
siječanj 1836.

Prvo izdanje: M. De Mattias, Pisma, vol. III., br. 908

Zahtjev za dodjelu 400/500 škuda jednokratno za utemeljenje Družbe Klanjateljica,
kojoj je svrha moralno i socijalno unapređivanje pučanstva.

Presvijetla gospodo!

Marija De Mattias, koja je imala čast biti izabrana za učiteljicu ženske mladeži, vašem presvijetlom gospodstvu izražava svoju veliku želju za utemeljenjem Konzervatorija[1], to jest Družbe pod nazivom Klanjateljice Predragocjene Krvi.

Ova bi Družba bila u službi dobra svega naroda, posebno mladeži. Utemeljenje jednog takvog djela pružilo bi mladeži više mogućnosti za primanje boljeg odgoja, učenje kršćanskih načela tako potrebnih u ovo vrijeme. Nakon njenog ustanovljenja prepoznat će se korist. Dolazit će tu i druge osobe, dobre odgojiteljice, tako da će mladež kroz dobar odgoj sve više upoznavati civilne vrednote i kršćanski moral.

Za podizanje jedne takve Družbe potrebna je pomoć vašeg gospodstva jer nam nedostaje prikladan prostor za jednu takvu zajednicu. Zato vas ja kao učiteljica molim da budete nakloni ovom djelu, koje teži samo za slavom Božjom i općim dobrom ovoga mjesta.

Vjerujem da znate koliko košta prikladan i višenamjenski prostor za različite uzraste i što treba sadržavati. No to se ne traži, zato vas molim samo sada i jedini put, ne želeći vas time više mučiti, za početak utemeljenja iznos od četiristo ili petsto škuda[2]. Možda vam se ta svota čini prevelikom, ali nije tako ako se zna da sve ne treba dati odjednom te ako se razmišlja o velikoj koristi koja će iz toga proizići.

Nemojte misliti da postoje nekakvi prikriveni interesi, nego će se sve upotrijebiti u korist mjesta i općine. Moliteljica taj iznos moli vaše presvijetlo gospodstvo tim više što u općini nema nijedne redovničke zajednice. Zato će ovom mjestu, osim dobra koje će primati mladež i sav narod, biti na ponos jer će biti mjesto utemeljenja Družbe.

Moliteljica je sigurna i živi u nadi da će dobiti ono što toplo moli. Koja itd…[3]

niže potpisana ponizna moliteljica
Marija De Mattias
učiteljica

Presvijetloj gospodi
Poglavarstvu i savjetnicima općine Acuto

———-

[1] U vrijeme Marije De Mattias pojam Conservatorio podrazumijevao je prihvatilište za žene i djecu, no ona ga koristi kako bi naznačila mjesto gdje nastaje njezino Djelo u Acutu. Budući je skupina djevojaka u Patriki planirala osnovati sličnu ustanovu pod nazivom Pobožne učiteljice klanjateljice predragocjene Krvi, Marija De Mattias je svoje Djelo nazvala Konzervatorij.
[2] Općina Acuto je, uz odobrenje Apostolske delegature u Frosinoneu, 27. siječnja 1836. Mariji De Mattias dala iznos od 400 škuda.
[3] Che ecc. (Koja itd…) ili Che della grazia ecc (Koja po milosti itd.) bila je formula koja se koristila na završetku zamolbi upućenih crkvenim vlastima kako bi se dobilo odobrenje. Cjelovita formula je glasila: Che della grazia l’oratrice si riconosce indegna. (“Moliteljica se ne osjeća dostojnom milosti.”)

Prethodni članak10. Giovanni De Mattias: Obavješćuje o dolasku Anne Farrotti, suradnice iz Albana
Sljedeći članak12. Michele De Mattias: Obavještava o preseljenju u biskupsku palaču i apostolskoj koristi koja iz toga proizlazi