S. IRMA BÜLLESBACH PRESELILA U VJEČNOST

1535

S. Irma Büllesbach preselila je u vječnost 12. studenoga 2015. u 5.30. Navršila je 92 godine, od kojih je 75 živjela kao Klanjateljica Krvi Kristove.

Ida Büllesbach rođena je 1. srpnja 1923. u Novoj Topoli, BiH, u obitelji njemačkog podrijetla, od roditelja Johanna i Anne rođ. Müller, kao sedma od devetero djece. Krštena je u župnoj crkvi sv. Josipa u Novoj Topoli gdje je primila i ostale sakramente te odrastala u okrilju vjerničke obitelji.

U zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove ušla je 23. prosinca 1938. u samostanu Nazaret (Banja Luka). Prve redovničke zavjeta položila je 15. kolovoza 1940., a doživotne 15. kolovoza 1945.

Pohađala je Žensku realnu gimnaziju sestara milosrdnica u Zagrebu, a studij germanistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je 1952. godine. Radila je kao nastavnica u Višoj djevojačkoj školi u Schaanu (1953.-1963.) i dvije godine bila odgojiteljica pripravnica. U prosincu 1963. odlazi s prvom skupinom sestara u Australiju i djeluje tri godine među hrvatskim iseljenicima u Clifton Hill-u. Od 1966. do 1969. radila je u Međunarodnom centru Pio XII. (Rocca di Papa – Rim). Od 1969. do 1978. djeluje u Internatu „Sv. Gašpar“ – Neuenheerse (Njemačka), a sljedećih 10 godina u misijskoj centrali Bad Driburg (Njemačka). Od 1988. do 2001. radila je u uredu beogradskog nadbiskupa. Po jednu godinu živjela je u Zagrebu (Miramarska) i Okučanima, a od 2002. do 2012. u svojoj rodnoj Topoli, gdje je obavljala razne poslove u zajednici.

S. Irma je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja 2012. premještena u Ivanečki Vrhovec. Živeći samostansku svakodnevicu, rado je sudjelovala u svim susretima zajednice te u molitvenim i liturgijskim slavljima. Sestre koje su s njom živjele posljednjih godina kažu da je bila: šutljiva, marljiva, uredna, disciplinirana. Nikada se nije naljutila ili povrijedila kada bi joj neka sestra uputila kritiku; uvrede je brzo zaboravljala i lako preko njih prelazila, kao da se ništa nije dogodilo. Bila je sretna kad je mogla pomoći drugima, a zahvalna za i najmanju sitnicu.

Sprovodne obrede 13. studenoga u 13.30 sati, na groblju u Ivancu, predvodio je vlč. Zoran Gložinić, župnik župe Ivanec. Pokopana je u grobnicu Klanjateljica. Sudjelovalo je 50-tak sestara Klanjateljica, članovi obitelji nećaka s. Irme te vjernici koji se okupljaju u samostanskoj kapelici. Sv. misu zadušnicu u samostanskoj kapelici Marije Suotkupiteljice u Ivanečkom Vrhovcu predslavio je don Antun Palić, duhovnik zajednice.

Hvala ti, draga naša s. Irma, za tvoj primjer redovničkoga života. Ostat će nam u sjećanju tvoj duh molitve, raspoloživost za razna poslanja i privrženost zajednici. Prati nas molitvom iz mjesta svjetlosti i mira koje ti je Gospodin udijelio.

Klanjateljice Krvi Kristove / V. A. /
Zagreb, 14. 11. 2015.

Prethodni članakLOGO ZA VRHOVNI SABOR ASC 2017. – TEMA: “… NA TVOJU RIJEČ…”
Sljedeći članakPOSJET ŽUPI I SUSRET ZA MLADE U PODCRKAVLJU