ZAGREB – SAMOSTAN SV. TEREZIJE OD DJETETA ISUSA

Prve sestre dolaze u Zagreb 1933. zbog potrebe školovanja i stjecanja stručne spreme za rad u školama. Već 1934. sestre dobivaju vlastitu kuću i imanje na dar od dobročinitelja u Miramarskoj cesti. Sestre otvaraju «dječje sklonište», tj. vrtić za radničku djecu.

Godine 1934. biskup koadjutor Alojzije Stepinac blagoslovio je sestarsku kapelicu Presvete Krvi koja služi i kao župna crkva sv. Male Terezije.

Sestre aktivno sudjeluju u životu župe i poučavaju u sviranju do 1946., kada je sve to zabranjeno. Kuća je 1954. postala formativna zajednica za kandidatice i postulantice. Sestre s kandidaticama sudjeluju u aktivnom župnom pastoralu i karitativnom djelovanju, posebno posjećujući stare i nemoćne župljane. Neko vrijeme sestre nakratko ponovno otvaraju vrtić.

Zajednicu od samoga početka prati borba sa skučenim prostorom, ali konačno rješenje – izgradnja novoga samostana – događa se 1998. U novi samostan sestre useljavaju 20. listopada 1999., a 4. veljače 2000. blagoslovio ga je zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić.

Danas se u samostanu događaju mnogi susreti: duhovne obnove za mlade, žene, članove zajednica Krvi Kristove i druge crkvene pokrete i zajednice te susreti sestara Regije Zagreb.

Sestre apostolski djeluju na mnogim područjima: rade na visokoškolskim ustanovama i crkvenim institucijama, predaju vjeronauk u školi, održavaju župnu katehezu, uređuju sakralni prostor, animiraju liturgijska slavlja, vode župne zborove, rade u bolnici, animiraju susrete zajednice Krvi Kristove, vode duhovne obnove za razne profile i uzraste, omogućavaju smještaj studentica.
U samostanu je kapelica posvećena Predragocjenoj Krvi Kristovoj.

 

Adresa:
Miramarska cesta 100
10000 Zagreb
Hrvatska