OKUČANI – SAMOSTAN SVETE OBITELJI

Sestre su došle 7. rujna 1995. u Okučane dijeleći s ljudima sudbinu izbjeglištva. Od 2005. djelovanje zajednice je isključivo određeno radom osnovanog Centra „Dragi bližnji“, te je inicijator svih njegovih akcija na socijalno-karitativnom području.

Od 2008. glavno djelovanje zajednice je u Domu za starije i nemoćne osobe „Dragi bližnji“ koji je iste godine počeo s radom, kao druga faza djelovanja Centra. Osim koordiniranja volontera u izvaninstitucionalnom radu s potrebnima sestre započinju rad u Domu. Uz potrebnu zdravstvenu njegu koja se pruža korisnicima Doma, zajednica je zauzeta za ostale potrebe korisnika, napose duhovne te za obiteljsku atmosferu temeljenu na evanđeoskim principima poštivanja svakog čovjeka. Djelovanje Doma i njegov prostor omogućuju zajednici sudjelovati u ostvarenju različitih inicijativa na vjerskom i kulturnom planu.

Aktivne su u životu župne zajednice, posebno po radu sestre vjeroučiteljice i vođenju liturgijskog pjevanja. Prisutnost zajednice u Okučanima, njezina zauzetost i blizina s najpotrebnijima i svim mještanima prepoznatljiva je od samog početka djelovanja u župi sv. Vida koja danas broji oko 3.000 vjernika. Većina su nakon rata doseljeni iz oko 120 župa. Aktivna je molitvena zajednica Krvi Kristove koju vode sestre. Ona djelatno sudjeluje i podupire molitvom aktivnosti župe.

Kapelica samostana posvećena je utemeljiteljici zajednice svetoj Mariji De Mattias, čija svetkovina se slavi 4. veljače. U njoj korisnici Doma i župljani svake subote slave sv. misu u 16,30 sati, a korisnici i sestre u njoj rado, zajednički i osobno, mole.

 

Adresa:
Samostan svete Obitelji
Ante Starčevića 63
35430 Okučani
Hrvatska