NOVA TOPOLA – SAMOSTAN SVETE OBITELJI

Samostan je osnovan 1888. u Mittel-Windthorstu (danas Nova Topola), njemačkoj koloniji na putu između Bosanske Gradiške i Banja Luke. Već sljedeće godine zalaganjem župnika Zimmermanna izgrađena je škola sa stanom za sestre. Do 1945. glavna djelatnost sestara je poučavanje djece doseljenih Nijemaca, ali i drugih narodnosti iz okolnih mjesta.

Nakon Drugog svjetskog rata škola je zabranjena, a sestre nastavljaju život i rad u samostanu: poučavaju vjeronauk, daju satove sviranja i šivanja, a jedna od njihovih karakterističnih djelatnosti je skupljanje i priprema ljekovitih čajeva i pripravaka, po čemu sestre postaju poznate u široj okolici i što im omogućava komunikaciju sa svim ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru.

Samostan je više puta preuređivan i obnavljan, a osamdesetih godina 20. stoljeća nadograđuje se manja kuća za starije i bolesne sestre koja ujedno služi i za duhovne vježbe.

Zajednica se naglo smanjuje 1991. zbog učestalih napada i prijetnji. Preostale tri sestre morale su otići 4. svibnja 1995., a samostan je oduzet. Vraćen je nakon sedam godina, 5. svibnja 2002., potpuno prazan i uništen. Zalaganjem volontera iz Austrije, Belgije i Italije samostan je očišćen i obnovljen.

Zajednica od tri sestre počela je djelovati 16. listopada 2002. Sestre su odmah nastavile tradiciju pripremanja čajeva i lijekova u Biljnoj ljekarni «Karmela», preko čega ponovno nastoje povezati i otvoriti putove komunikacije sa svim ljudima želeći aktivno utjeloviti svoju karizmu pomirenja i praštanja.

Samostanska kapelica posvećena je Svetoj Obitelji.

Danas u zajednici žive sestre koje pripremaju čajeve i ljekovite pripravke te primaju svakog dobronamjernog gosta koji im pokuca na vrata tražeći u njihovim pripravcima i molitvama pomoć za sebe i svoje bližnje. Mnogi se vraćaju i upisuju u knjigu zahvale za svoje ili tuđe zdravlje.

 

Biljna apoteka «Karmela»
Telefon: +387 (0) 51 892 383

 

Adresa:
Samostan Svete Obitelj
Banjalučki put 1
78418 Nova Topola
Bosna i Hercegovina