NOVA TOPOLA – SAMOSTAN SVETE OBITELJI

Samostan Svete Obitelji, Klanjateljica Krvi Kristove u Novoj Topoli, Bosna i Hercegovina, sagrađen je i otvoren 1888. godine. Kroz svoju dugu povijest doživio je mnoge promjene. Sestre su otvorile i držale osnovnu školu za djecu, sve do Drugog svjetskog rata. Dolaskom komunističke vlasti 1945. god. sestrama je oduzeta školska zgrada i zabranjen rad u školi. Da bi preživjele, radile su različite poslove, podučavale djecu u glazbi i jezicima, otvorile radionicu šivanja civilnih odjevnih predmeta, bavile se poljoprivredom. Za vrijeme Domovinskog rata (1991. – 1995.),  nakon zlostavljanja od srpske vojske,  sestre su istjerane iz Samostana. Samostanski kompleks služio je za  bolnicu i za smještaj srpskih izbjeglica. U srpnju 2002. vraćene su sestrama samostanske zgrade, potpuno uništene i opljačkane. Nakon obnove jednog dijela zgrade, zajednica Klanjateljica Krvi Kristove 16. listopada 2002. god. ponovno se vratila u svoj samostan. Veći dio obnove samostana završen je 2009. godine. Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica blagoslovio je obnovljeni samostan i samostansku kapelicu 3. listopada 2009.

Ljubav, mir i praštanje … vrijednosti su koje zajednica sestara Klanjateljica Krvi Kristove želi naviještati svojom prisutnošću, životom i radom u ovom mjestu.

Cijenimo uzvišeni dar koji smo primile, dar naše povijesti i duhovne baštine. Osjećamo da taj dar trebamo očuvati, oplemeniti i dijeliti ga onima koji to žele…nekadašnji naraštaj naših sestara koje su obitavale ovdje na ovim prostorima – u samostanu Svete Obitelji ostavile su nam baštinu koja je vrijedna, baštinu molitve, života posvećenog Bogu, života i rada s narodom i za narod u lijepim i teškim trenucima.

Samostan  Sveta Obitelj u Novoj Topoli namijenjen je svima koji su potrebni: odmora, razgovora, savjeta. Ovo je ugodno mjesto za molitvu, susrete, seminare, duhovne vježbe, duhovne obnove, ekumenske susrete… promicanje vrijednosti svake osobe.

Pomoć čovjeku da se susretne s Bogom, sa samim sobom i sa svojim bližnjima.

Izlaziti u susret potrebama ljudi, poboljšavati kvalitetu života.

Projekti:

  • Biljna apoteka Karmela
  • Centar za odvikavanje od ovisnosti Marjanovac
  • Duhovne vježbe za sestre
  • Mogućnost duhovnih obnova, seminara
  • Mogućnost je u našem samostanu provesti dan ili više, duhovno se obnoviti kroz molitvu, klanjanje, razgovor
  • Mogućnost noćenja (jednokrevetne soba)

 

Biljna apoteka «Karmela»
Telefon: +387 (0) 51 892 383

 

Adresa:
Samostan Svete Obitelj
Banjalučki put 1
78418 Nova Topola
Bosna i Hercegovina