BIHAĆ – SAMOSTAN SV. JOSIPA

Na poziv bihaćkog župnika fra Filipa Dujmušića sestre Klanjateljice Krvi Kristove dolaze u Bihać i  započinju svoje djelovanje 24. kolovoza 1894. Nakon što je sagrađen samostan otvaraju pučku školu i zabavište, a kasnije i Višu djevojačku (građansku) školu. Uz redovne školske predmete, poučavaju glazbu, strane jezike te ručni rad. Osim školskih obveza sestre su brinule o uređenju bihaćke župne crkve i vodile liturgijsko pjevanje.

U bombardiranju Bihaća 1944. god. samostan je razrušen te su sestre morale potražiti drugi smještaj. Jedno vrijeme stanuju u privatnim kućama, a onda prelaze u župnu kuću. Tu ostaju sve do 1966. godine kad su uz pomoć Vrhovne poglavarice s. Lee Corradi kupile manju kuću i započele novo razdoblje života. Tu su nastavile s privatnim satovima glazbe, pomagale u župi u katehizaciji i crkvenom  pjevanju, te vodile domaćinstvo u župnoj kući. Nasljedujući svoju Utemeljiteljicu Mariju De Mattias, organizirale su i  molitvene susrete sa ženama pomažući im da što bolje shvate cijenu našega spasenja – Krv Kristovu te vjerodostojno žive  kršćanski poziv.

Za vrijeme rata (1992.-1995.) s narodom su podnosile sve patnje i izolaciju koju je doživio Bihać. Samostan je oštećen te je nakon rata uslijedila njegova obnova.

Padom komunizma, vraćaju se u škole predavati vjeronauk i nastavljaju svoj apostolat satova glazbe, ali u manjem opsegu. Istovremeno traže i druge načine da se založe za dobro grada i njegovih stanovnika. Jedan od osmišljenih načina bilo je i uspostavljanje Knjižnice, pod pokroviteljstvom sv. Josipa, da bi bili na pomoć mladima i promicanju kulture. Uz potporu vlasti i dobročinitelja više od 10 godina vrata Knjižnice otvorena su potrebnima bez obzira na stalež, vjeru ili koju drugu razliku. Radi sve manjeg broja sestara, pred nekoliko godina župni i školski vjeronauk preuzimaju svećenici.

U zajednici su tri sestre. Osim vodstva i brige za Knjižnicu sestre se zalažu ze uređenje crkve i pripremu liturgijskih slavlja, vode brigu za liturgijsko pjevanje i sviranje, te ostale poslove u kući. Iako visoke dobi, s ljubavlju se zauzimaju za potrebne, posjećuje osamljene osobe i unose radost u ovim teškim vremenima. Sestre rado dijele onima koji često kucaju i mole pomoć, te potiču i druge da otvore oči i srca za potrebne. Nastavljaju održavati molitvene susrete Zajednice Krvi Kristove, koja već tridesetak godina postoji u Bihaću.

Kapelica u kući posvećena je sv. Josipu.

 

Adresa:
5. korpusa 39
77000 Bihać
Bosna i Hercegovina