BANJA LUKA – SAMOSTAN NOVI NAZARET

Prve Klanjateljice dolaze u Bosnu 7. listopada 1879. iz Austrije (Feldkirch) na kupljeno zemljište zvano Pijesak s turskim čardakom, u blizini samostana trapista u okolici Banja Luke. Čardak je uz pomoć trapista preuređen u samostan te je sljedećeg dana, 8. listopada, p. Franz Pfanner blagoslovio novoosnovani samostan Sv. Josip u Nazaretu (kasnije je ostao samo naziv Nazaret).

Samostan se širi i izgrađuje zbog sve većih potreba apostolata: u njemu je organizirana škola, sirotište, konvikt te formacija novih članica koje sve više dolaze iz hrvatskih obitelji.

Nazaret postaje sjedište vikarijata te 1929. sjedište Provincije.

Samostan je do 1949. godine, kada je Zakonom o nacionalizaciji oduzet bez ikakve naknade, bio centar djelovanja sestara na području iz kojeg su nastajale nove zajednice u Bosni i Hrvatskoj.

Sestre 1950. iznajmljuju kuću u banjalučkom predgrađu Budžak, a 1955. kupuju kuću u Budžaku. Samostan dobiva ime po svom prethodniku te se zove Novi Nazaret. U počecima sestre žive od poučavanja u sviranju. Nakon potresa 1969., izgrađen je novi i veći samostan.

Samostan je ponovno oštećen u ratu (1995.), nakon čega je uslijedila njegova obnova. I samostan i kapelica posvećeni su sv. Mariji De Mattias.

Klanjateljice su kroz duge godine življenja karizme na tom području na razne načine bile u službi kraljevstva Božjega. Danas se često ima dojam da je to „ostatak ostataka“, ali sestre zajednice Novi Nazaret s povjerenjem u Božju providnost dnevno osluškuju vapaj Krvi i nastoje odgovoriti korjenitim življenjem svoje krsne posvete, predano, po autentičnom vjerničkom življenju i zauzetom radu: katehizacijom djece i odraslih, susretima zajednica Krvi Kristove, pastoralom mladih (susreti za mlade iz raznih župa), poučavanjem u sviranju, prihvatom sudionika raznih seminara kao i gostiju humanitarnih organizacija, Biskupskog ordinarijata i Caritasa, animiranjem nedjeljne liturgije u župi Budžak i banjolučkoj katedrali.

Klanjateljice Krvi Kristove Novog Nazareta neprekidno su od 1879. dijelile s bližnjima sve životne trenutke: radovale se s radosnima i suosjećale u trenucima boli. Odgajale su djecu i mlade i učile ih živjeti po Božjim zapovijedima, liječile rane nastale kroz tri teška rata, nosile luč vjere u Boga i pomiriteljsku snagu predragocjene Krvi Isusa Krista koja sve čini novo.

 

Adresa:
Ilije Garašanina 12
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina