DUHOVNOST KRVI KRISTOVE

Duhovnost Krvi Kristove

„Naš naziv – Klanjateljice Krvi Kristove – izražava naš poseban poziv zajednice apostolskih redovnica, čiji je život prožet duhom klanjanja. Mi smo žene kontemplacije koje slave Gospodina i štuju njegovu prisutnost u onima kojima služe.“ (Konstitucije VŽ 27)

„Ime koje nosimo kao Klanjateljice božanske Krvi podsjeća nas da trebamo biti spremne dati i vlastiti život, kako bi se svi klanjali i blagoslivljali ovu božansku Krv i da svatko iskoristi priliku za osobno spasenje.

Cilj Družbe je sudjelovati u velikom djelu Otkupljenja, pridonoseći svim žarom, koliko je moguće, spasenju i posvećenju bližnjega.“ (Konstitucije iz 1838., 1934.)

Klanjanje je duboka, oduševljena ljubav prema Bogu, kojem se u cijelosti predajemo… Prolijevanjem vlastite krvi Krist je izrazio prema čovjeku svoju ljubav do kraja. I mi smo pozvane postati „živa slika one djelotvorne božanske ljubavi s kojom je ta Krv prolivena te bila i jest znak, izraz, mjera i jamstvo.“ (Konstitucije iz 1857.)

„Čitavim svojim životom, posebno u Euharistiji i drugim molitvama, klanjamo se Kristu Gospodinu, koji nas je otkupio svojom Krvlju.“ (VŽ 28)

Mi Klanjateljice Krvi Kristove korito smo rijeke kojom Kristova Krv stiže do UDALJENIH; mi smo kalež ove Krvi iz kojega drugi smiju piti i osjećati toplinu; mi smo znak LJUBAVI ove Krvi koji drugi smiju VIDJETI… i koji će ih upozoravati na pravu radost i čežnju: ISUSA, brata koji nas vodi OCU!

 

Krv Kristova – snaga pomirenja

Duhovnost Krvi Kristove je duhovnost ponovnog uspostavljanja Saveza i pomirenja. Ona bi htjela uzeti u zaštitni krug one ljude koji su u društvu označeni kao rubni, koji nemaju nikakva prava; uspostavlja pouzdanje tamo gdje su vjernost i poštovanje gaženi nogama. Nakon rata i prekinutih komunikacija ona želi ponovno uspostaviti pomirenje.

U Krvi Kristovoj nastojimo opet uspostaviti komunikaciju i razgovor tamo gdje su otuđenje i mržnja pustili korijenje.

Duhovnost Krvi potiče na zalaganje za istinsko pomirenje među ljudima, a ono često ne ide bez osobne muke i križa te napuštanja određenih stvari koje nam se čine jako važnima. Pomirenje je zadaća koju treba ostvarivati na konkretnom društvenom planu, a Krv Kristova nas jača da nastavimo svoju borbu u teškim i prividno bezizlaznim situacijama.

Pomirenjem moraju završiti neprijateljstva i sukobi koji razdvajaju pojedince i zajednice. Duhovnost pomirenja počinje sa stvaranjem prostora sigurnosti, gostoljubivosti i strpljivosti, prihvaćanjem osoba te izgradnjom zajednice sjećanja i nade. Zajednica sjećanja ne zaboravlja svoju prošlost, već ju promatra u novom svjetlu.

 

Krv Kristova – nositeljica života

Duhovnost Krvi Kristove potiče u nama divljenje i uvažavanje svakog ljudskog života i zalaganje za njegovo očuvanje, unapređenje i razvijanje u svakom aspektu. Krv je nositeljica biološkog života, a Krv Kristova je nositeljica božanskog života u nama.

Duhovnost otkupiteljske Krvi Kristove svjedoči veliku Božju ljubav prema čovječanstvu ulažući vlastiti život. Živeći ovu duhovnost sve više izlazimo iz ropstva grijeha. Prostor slobode širi se jačanjem spoznaje o otkupljenosti čija je cijena Krv Kristova. U duhovnosti Krvi Kristove doživljavamo vlastitu vrijednost, vrijednost svakog života i svega stvorenoga.