SLAVLJE U GLAMOČU

2361

Svetkovina sv. Marije De Mattias svečano je proslavljena u kapelici samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Glamoču zajedno s članovima Zajednice Krvi Kristove. Svetu misu je predvodio fra Mirko Bagarić, dugogodišnji župnik Kongori i prijatelj naše zajednice, u koncelebraciji s vlč. Markom Crnjakom, župnikom u Glamoču, fra Ivanom Lovrićem, župnikom susjedne župe Ljubunčići i fra Ivicom Matišićem, kapelanom iz Ljubunčića (nećak s. Martine Katović).

Slavlju su se pridružile sestre Klanjateljice iz Kongore (s. Branka i s. Renata) i sestre Služavke malog Isusa iz Livna.

Fra Mirko se okupljenoj zajednici obratio poticajnim riječima u kojima je pokušao skrenuti pozornost na situaciju u današnjem svijetu u kojemu su ljestvice vrednota poremećena; svijetu kojega zovemo „naprednim i civiliziranim“, a stvarni život u kojemu je toliko gladnih, potlačenih, obespravljenih… pokazuje nam da taj svijet i nije baš tako „napredan“.

U tom i takvom svijetu, pitao se fra Mirko, „Tko će Boga – koji je: ljubav, dobrota i istina, danas naviještati i pokazivati čovječanstvu? Tko će prenositi „luč vjere“ na pokoljenja koja dolaze iza nas? Tko će biti sol i svjetlo ovome svijetu i grad na gori, kako nas Krist zaduži?“. Sve je to bila sv. Marija De Mattias, po njezinom primjeru i zagovoru danas to trebaju biti njene duhovne kćeri, ali ne samo one, nego svi koji su Boga po Isusu upoznali i zavoljeli, vjernici koji svoju vjeru trebaju svjedočiti u ovo „kulturno i civilizirano“ vrijeme, danas i ovdje.

Skrenuo je pozornost vjernika na još jednu činjenicu, a to je: „U povijesti Crkve zasjale su mnoge zvijezde poput Marije De Mattias koje niti nakon toliko godina nisu izgubile svoj: sjaj, ljepotu i svjetlost. Dapače, one nas svojim svetačkim životom i primjerom potiču na razmišljanje. Te zvijezde nam i danas kažu kako nama i ovom svijetu danas nije ništa potrebno kao temeljne kršćanske kreposti: vjera, ufanje i ljubav. Jedino te istinske vrijednosti mogu preobraziti naša srca – da se kao katolici drugačije ponašamo i živimo. Samo življenje tih vrijednosti može preobraziti naše mjesto i župu, naš grad i domovinu, naše obitelji i cijeli svijet“.

Sveci – zvijezde Crkve, su svoje živote predano stavili Bogu na raspolaganje sa svim svojim sposobnostima i talentima. Tako je to činila i Marija De Mattias! Na kraju je fra Mirko okupljenu zajednicu pozvao da usvajaju vrednote neba koje će im pomoći da ne tovare bremena jedni drugima, nego da jedni drugima pomažu nositi terete života. U svim nastojanjima neka ih nadahnjuje Marija De Mattias koja je toliko voljela Boga i dragog bližnjega.

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje u samostanskoj blagovaonici.

Prethodni članakPROSLAVA SVETE MARIJE DE MATTIAS U KUTINI
Sljedeći članakSLAVLJE U PODSUSEDU